De gebroeders Michel en Ronald Mulder en Jan Smeekens proberen maandag geschiedenis te schrijven door de eerste Nederlandse schaatser te worden die goud wint op de olympische 500 meter.

Op dezelfde dag gaat voor de shorttrackers het olympische toernooi van start.

De kortste schaatsafstand bij de mannen begint om 14.00 uur Nederlandse tijd in de Adler schaatsarena. De tweede omloop is later op de dag.

Naast de twee Mulders en Smeekens komt Stefan Groothuis in actie. Hij rijdt de 500 meter vooral ter voorbereiding op de 1000 en 1500 meter, later in het toernooi.

De Mulders komen in de laatste twee ritten van de eerste omloop in actie, zo wees de loting uit. Michel Mulder treft in rit negentien de Japanner Keiichiro Nagashima. Ronald Mulder treedt in de slotrit aan tegen de Rus Artyom Kuznetsov.

Shorttrack

De Nederlandse shorttrackers komen maandag voor het eerst in actie. Op de 1500 meter voor mannen worden meteen de medailles verdeeld. Vooral Sjinkie Knegt is een medaillekandidaat, maar ook Niels Kerstholt is een kanshebber op het eerste Nederlandse eremetaal ooit bij het shorttrack.

De vrouwelijke shorttrackers met Jorien ter Mors en Yara van Kerkhof rijden de eerste wedstrijden op de 500 meter en komen uit in de series van de 3000 meter relay.

Naast de twee schaatsmedailles worden er maandag nog drie medailles verdeeld in Sotsji: op de 12,5 kilometer achtervolging voor mannen bij het biatlon, de combinatie voor vrouwen in het alpineskiën en in de moguls voor mannen bij het freestyle skiën.

Bekijk hier het volledige olympische programma van maandag