Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma kregen zondag op Medal Plaza in Sotsji hun medailles van de vijf kilometer uitgereikt door niemand minder dan koning Willem-Alexander.

De drie Nederlandse schaatsers eindigden zaterdag op de olympische 5.000 meter als eerste, tweede en derde.

"Het was bijzonder dat Willem-Alexander erbij was, helemaal omdat het zijn eerste keer als koning was", reageerde olympisch kampioen Kramer. "Nu ik de medaille heb, wordt het tastbaar. Gisteren was het alleen maar emotie en adrenaline. Het was een bijzonder moment."

Ook voor de nummer twee Blokhuijsen was de aanwezigheid van Willem-Alexander een verrassing. "Nee, ik wist niet dat de koning zou komen. Ik zag Zijne en Hare Majesteit binnen opeens staan en toen kon ik wel één plus één bij elkaar optellen."

"Het maakt het toch extra speciaal dat hij de medailles uitreikte. Dit is gewoon een kicken manier om de Spelen te beginnen", zei de Noord-Hollander, die nu terug naar Nederland zal vliegen en volgende week terug zal keren voor de ploegenachtervolging.

Nummer drie Bergsma keek alvast vooruit naar de tien kilometer van volgende week. "Ik ben nog steeds blij dat ik alsnog brons heb en over negen dagen wil ik staan waar Sven vandaag stond."

IOC

Koning Willem-Alexander, voormalig IOC-lid, en koningin Máxima zijn tot en met dinsdag bij de Spelen in Sotsji. Jan Dijkema, vicevoorzitter van de Internationale Schaatsunie (ISU), was ook bij de huldiging van de Nederlanders aanwezig.

Kramer komt zaterdag in actie op de 1500 meter en later ook nog op de tien kilometer en de ploegenachtervolging. Bergsma rijdt in Sotsji de 10.000 meter en maakt mogelijk ook zijn opwachting op de team pursuit. Blokhuijsen rijdt alleen nog de ploegenachtervolging.

Lees ook: Kramer pakt eerste goud in Sotsji

Lees ook: Kramer zorgt voor Nederlands unicum met goud

Lees ook: Kramer: 'Mijn beste rit ooit'