FC Groningen heeft zondag in de eigen Euroborg de Derby van het Noorden verloren. Sc Heerenveen was met 3-1 te sterk.

Als de nummer vijf voeren de Friezen de subtop van de eredivisie nu aan, op gepaste afstand van de vier titelkandidaten.

De overwinning van Heerenveen was volledig verdiend. Vanaf de aftrap domineerden de bezoekers in de Euroborg, waar de zompige grasmat af en toe tot kolderieke situaties leidde.

Groningen mocht doelman Marco Bizot dankbaar zijn dat het nog een half uur stand hield. Bizot voorkwam met enkele fraaie reddingen dat Heerenveen al vroeg op voorsprong zou komen. De keeper was in de 33e minuut echter kansloos toen Rajiv van la Parra werd weggestuurd door Alfred Finnbogason en de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in het dak van het doel poeierde (0-1).

Van la Parra leidde daarmee de korte periode in waarin Heerenveen de wedstrijd naar zich toe trok. De vleugelspits had enkele minuten later ook een aandeel in de 0-2. Van la Parra zag hoe zijn voorzet via de voet van Yoëll van Nieff precies voor de voeten kwam Hakim Ziyech. De Friese uitblinker kapte handig een verdediger uit en schoot de tweede treffer binnen.

Rode kaarten

Het leed voor FC Groningen werd in de 38e minuut nog groter, toen aanvoerder Maikel Kieftenbeld op de lijn een schot van Finnbogason met zijn handen tegenhield. Scheidsrechter Bas Nijhuis trok daarop rood voor Kieftenbeld en kende een strafschop toe.

Finnbogason bleef vervolgens voor de achtste keer dit seizoen koel vanaf elf meter en tekende voor zijn 21e doelpunt van dit seizoen (0-3). Met twee wissels hoopte trainer Erwin van de Looi van Groningen de schade in de tweede helft te beperken.

Nadat ook Heerenveen in de 72e minuut met tien man was komen te staan, na rood voor Kenny Otigba, redde Michael de Leeuw nog de eer voor Groningen uit een strafschop (1-3). Eerder dit seizoen won Heerenveen de noordelijke derby al met 4-2, in een verhit duel met drie rode kaarten.