Ajax heeft zondag een kans gemist om de concurrentie in de titelstrijd op een grote achterstand te zetten. De koploper kwam PEC Zwolle niet verder dan 1-1.

De Amsterdammers hebben daardoor niet zeven maar vijf punten voorsprong op FC Twente, Feyenoord en Vitesse. De Tukkers kunnen het verschil reduceren tot twee punten als het de inhaalwedstrijd woensdag tegen FC Groningen wint.

Ajax wekte in Zwolle ook nauwelijks de indruk dat het er alles voor over had om verder uit te lopen op de concurrentie. De regerend kampioen kwam wel al na zeven minuten op voorsprong door een rake kopbal van Davy Klaassen, op aangeven van Lasse Schöne, maar eenmaal op voorsprong acteerde het elftal van trainer Frank de Boer plichtmatig en in een veel te laag tempo.

Ook in een lage versnelling kreeg Ajax nog mogelijkheden om verder afstand te nemen. Net als donderdag tegen FC Groningen liet Siem de Jong zien dat hij nog niet zo scherp is als voor zijn blessures. De aanvoerder schoot alleen voor doelman Diederik Boer over en kwam even later in kansrijke positie niet verder dan een slap schot.

PEC Zwolle promoveerde de eerste echte kans meteen tot de gelijkmaker. Guyon Fernandez stuitte na 36 minuten eerst nog op doelman Kenneth Vermeer, maar werkte de bal vervolgens in het lege doel: 1-1.

Counter

Ajax bleef moeite houden om de stugge defensie van de thuisploeg te ontregelen. Als de bezoekers tot een mogelijkheid kwamen, dan was daar keeper Boer. Hij redde prachtig op een kopbal van Joël Veltman en voorkwam ook dat De Jong eindelijk succes had. 

PEC Zwolle gokte op de counter en was na 69 minuten dichtbij succes. Invaller Fred Benson raakte de paal en Jesper Drost trof in de rebound de lat.

Trainer De Boer probeerde met drie wissels iets te forceren. Hij bracht de aanvallers Kolbeinn Sigthorsson, Viktor Fischer en haalde De Jong terug naar het middenveld. 

Lerin Duarte loste linksback Jairo Riedewald af. De omzettingen misten resultaat, PEC Zwolle bleef in de slotfase zonder problemen overeind.

Lees ook: De Boer: 'Het zal snel veel beter moeten'