Het was haar olympische debuut en coach Erik Bouwman had nog benadrukt dat niets hoefde. Toch was de achttienjarige Antoinette de Jong ontroostbaar na haar optreden op de drie kilometer bij de Winterspelen van Sotsji. "Dit is één grote deceptie."

De achttienjarige De Jong ging voortvarend van start in de laatste rit van de drie kilometer. Dat kwam mede omdat ze ervan overtuigd was een aanval op het brons te kunnen doen.

"Er stond 4.03, dat heb ik ook weleens in Thialf gereden", legde de rijdster van Jong Oranje uit terwijl de tranen langs de wangen stroomden. "Ik voelde me ook goed hier."

"Ik ben het hele seizoen technisch steeds beter gaan rijden. Ook bij de training ging het goed. Daardoor kreeg ik zelfvertrouwen. Maar dan gaat het op het moment dat het moet toch fout."

De Jong beaamde dat de zenuwen daarin waarschijnlijk een rol speelden. "Ik merkte tijdens de race dat het technisch niet goed ging, maar ik kon het gewoon niet meer herstellen. Dan valt je droom in duigen", besloot ze.

Bouwman

Jong Oranje-coach Bouwman wist er toch een positieve draai aan te geven. "Ze is nog maar achttien jaar en ze wordt op haar eerste Spelen wel zevende in een tijd van 4.06. Dat vind ik erg mooi."

Ook hij stelde dat de zenuwen zijn jonge pupil mogelijk parten speelden in Sotsji. "Maar bij het OKT ging het wel goed. Destijds zat ze in de laatste rit tegen Ireen Wüst. Toen Wüst ervan doorging hield ze het hoofd ook koel. Misschien is het toch een beetje de grootte van het toernooi en het feit dat het in het buitenland is."

Wüst troostte De Jong na afloop in de kleedkamer. "Ik begrijp haar teleurstelling en herinnerde haar eraan dat ze met de ploegenachtervolging, waarmee we op goud jagen, nog een mooie race in het verschiet heeft", vertelde de kersverse olympisch kampioen.

"En ik zei haar dat ze nog maar achttien is en dat het over vier jaar in Zuid-Korea weleens haar toernooi kan worden."

Lees ook: Wüst: 'De spanning was gigantisch'

Lees ook: Kuiper: 'Drie keer goud op rij is uniek'

Lees ook: Wüst onttroont Timmer en Van Gennip