Niki Terpstra heeft zondag de openingsetappe van de Ronde van Qatar gewonnen.

De renner van Omega Pharma-Quick Step was in de 135 kilometer lange rit van Al Wakra naar Dukhan Beach de beste in de sprint van een kopgroep van vijf.

De Belg Jürgen Roelandts werd tweede, de Zwitser Michael Schär kwam als derde over de meet.

Terpstra is door de zege meteen ook de eerste leider in de rittenkoers die tot en met vrijdag duurt.

Ronde van Mallorca

In de Ronde van Mallorca zegevierde Sacha Modolo op de eerste dag. De Italiaan van Lampre-Merida sprintte zondag in de Trofeo Palma sneller dan Jens Debusschere (Lotto-Belisol) uit België. De 20-jarige Dylan Groenewegen van Cyclingteam De Rijke werd knap derde. 

De Ronde van Mallorca is in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden geen rittenkoers. In vier dagen worden op het Spaanse eiland vier eendaagse koersen gehouden waarbij renners aan een of meerdere koersen mee kunnen doen.

In het verleden werd wel een klassement opgemaakt voor de renners die aan alle races mee hadden gedaan, maar daar is de organisatie enkele jaren geleden mee gestopt.

Ludvigsson

Tobias Ludvigsson heeft Giant-Shimano opnieuw een overwinning bezorgd. De 22-jarige Zweed schreef zondag dankzij winst van de individuele tijdrit de Ster van Bessèges op zijn naam.

Ploeggenoot Marcel Kittel won afgelopen week al drie ritten in de Ronde van Dubai, terwijl Kirsten Wild van de vrouwenploeg van Giant-Shimano zegevierde in Qatar.

Ludvigsson legde de elf kilometer door Alès af in 15 minuten en 37 seconden, de Fransman Jérôme Coppel had vier seconden meer nodig. In het eindklassement werd Coppel ook tweede, John Degenkolb maakte het succes van Giant-Shimano nog groter door als derde te eindigen.

De Belg Sander Helven ging na winst van de eerste etappe vier dagen aan de leiding in de Franse rittenkoers, maar had zondag in de tijdrit ruim een minuut meer nodig dan Ludvigsson en verspeelde daarmee de eindzege.