RKC Waalwijk heeft zondag drie belangrijke punten gepakt in de strijd tegen degradatie uit de eredivisie. 

In het eigen Mandemakers Stadion versloeg de ploeg van trainer Erwin Koeman concurrent FC Utrecht met 5-2, onder meer dankzij twee schitterende doelpunten van Romeo Castelen en invaller Daniël de Ridder.

De Brabanders stijgen naar de dertiende plaats, FC Utrecht staat veertiende.

De spetterende openingsfase (met goals van Castelen en een benutte strafschop van Jens Toornstra) vormde de opmaat voor een vermakelijk duel, met kansen over en weer. Dat het voor rust bij 1-1 bleef, was te danken aan beide doelmannen.

Seda redde onder meer uitstekend op een volley van Juan Sebastián Agudelo en hij kreeg hulp van de paal, toen Ayoub na een goede actie op de vierkante meter voor 1-2 leek te zorgen. Ruiter trad goed op bij een hard schot van Damiano Schet van RKC, dat daarnaast diverse schoten voorlangs zag vliegen.

Ook in de tweede helft bleek Seda de gelukkigste doelman. Hij werd gepasseerd door Mark van der Maarel, die wegens buitenspel werd teruggefloten, en Steve De Ridder, die nog op een verdediger stuitte.

Extase

Toen RKC eenmaal op adem was gekomen, barstte het spektakel opnieuw los. Invaller Daniël de Ridder bracht de toeschouwers wederom in extase met een ver schot in de kruising, waarna Kenny Anderson het duel amper een minuut later leek te beslissen.

Steve De Ridder bracht Utrecht echter weer terug in de wedstrijd met een individuele actie, waarna Toornstra vanaf elf meter de uitgelezen kans kreeg op de 3-3. Hij trof slechts de paal en luidde daarmee de ondergang van Utrecht in. Op schlemielige wijze raakte hij ook nog eens betrokken bij de 4-2 van Jean-David Beauguel, waarna in blessuretijd Aurélien Joachim de ellende voor de Domstedelingen compleet maakte.

Heracles-Cambuur

Eerder op de dag hield Heracles Almelo ternauwernood een punt over aan de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. De Friezen waren lang op weg naar de eerste uitoverwinning van het seizoen, tot verdediger Mike te Wierik vlak voor tijd doel trof namens Heracles: 1-1.

Cambuur blijft in de gevarenzone, met slechts twee punten meer dan nummer achttien ADO Den Haag. Heracles handhaaft zich in de middenmoot.

Cambuur had moeite om voor het doel van Remko Pasveer te verschijnen. Het was aan een ingeving van Elvis Manu te danken dat de ploeg van trainer Dwight Lodeweges na 23 minuten op 0-1 kwam.

De huurling van Feyenoord kreeg de bal halverwege de helft van Heracles aangespeeld en begon aan een dribbel waar de thuisploeg weinig tegen in te brengen had. De aanvaller rondde vervolgens keurig af in de verre hoek.

Heracles zette in de slotfase nog alles op alles, bracht de geroutineerde spitsen Matthew Amoah en Berry Powel nog, maar zag hoe de kansen die nog kwamen door het prima verdedigende Cambuur knap onschadelijk werden gemaakt. Nadat Amoah een enorme kans om zeep had geholpen, kopte Mike te Wierik echter alsnog raak.

Bekijk de stand in de eredivisie