De Nederlandse Fed Cup-ploeg heeft zich zondag geplaatst voor de play-offs om promotie naar Wereldgroep II. Het team van captain Paul Haarhuis was in Boedapest te sterk voor Wit-Rusland.

Na zeges van Richel Hogenkamp en Kiki Bertens in het enkelspel werden de Oost-Europese dames, die kopvrouw Victoria Azarenka moesten missen, op een onoverbrugbare afstand gezet.

Hogenkamp, die in groep I van de Europees/Afrikaanse zone deze week nog niet verloor, klopte Aljaksandra Sasnovitsj met 6-3 en 6-4.

De Doetinchemse begon voortvarend tegen Sasnovitsj en pakte meteen een break in de tweede game van de wedstrijd. Die bleek voldoende om de eerste set naar zich toe te trekken.

In het tweede bedrijf brak ze de Wit-Russin direct en in de vijfde game breidde ze haar voorsprong uit naar een dubbele break. Sasnovitsj pakte direct een break terug, maar kon de spanning niet meer terugbrengen.

Bertens

Bertens was Olga Govortsova met 7-6 en 6-2 de baas. De Wateringse had in de eerste set in Boedapest al telkens de overhand. Op 5-3 serveerde ze zelfs voor de set, maar Govortsova kwam sterk terug.

De Wit-Russin stond in de tiebreak 5-4 voor en mocht twee keer gaan serveren, maar leverde allebei die punten in, waarna Bertens het setpunt wel benutte.

De Nederlandse begon de tweede set vervolgens met een break. In de zevende game sloeg ze nogmaals toe en op eigen opslag maakte ze geen fout.

Als Nederland zich bij de play-offs in april voor de Wereldgroep II plaatst voor volgend jaar, dan wordt groep I van de Europees/Afrikaanse zone na vijftien jaar verlaten. De Fed Cup-ploeg speelde voor het laatst in 1999 op het tweede mondiale niveau.