Mark Tuitert ziet de 1000 meter absoluut niet als een voorbereiding op de 1500 meter, de afstand waarop hij zijn olympische titel verdedigt. "Ik ben snel genoeg om op de 1000 meter potten te kunnen breken."

Met nog drie dagen te gaan tot de olympische kilometer stond Tuitert zondag voor het laatst de pers te woord. "Vanaf vandaag gaat de knop om. Tot nu toe was er elke dag wel wat afleiding, maar nu begint de focus te komen."

Zonder afleiding bereidt de beslist.nl-rijder zich voor op de kilometer, waar hij zich niet kansloos acht voor goud. "Deze afstand is net zo belangrijk voor me als de 1500 meter. Bij de vorige Spelen was ik vijfde. Dat was zuur, maar ik denk dat ik beter kan", stelt hij.

De statistieken spreken Tuiterts optimisme tegen en daar is hij zich bewust van. "Ik heb nog nooit een 1000 meter bij een internationale wedstrijd gewonnen. Maar daarvoor zijn we bij de Spelen."

Bevestiging

Het olympisch kwalificatietoernooi verliep voor Tuitert erg goed. Hij werd verrassend derde op de 1000 meter en won de 1500 meter. "Dat was de bevestiging dat hetgene wat ik in me heb eruit komt. Dat steunt me wel." Toch weet hij dat hij op dat gevoel niet terug kan vallen. "Ik heb ook wel geleerd dat je altijd weer begint met een blanco pagina."

De uitdaging voor Tuitert is groot. Vorig jaar bij de WK afstanden kwam hij op de 1000 meter in Sotsji ten val. Bij de wedstrijd van woensdag mag dat absoluut niet gebeuren. "Alles moet kloppen. Eén foutje is al dodelijk, zeker op de 1000 meter."

Dat betekent niet dat de olympisch kampioen 1500 meter van Vancouver behoudend zal rijden. "Je moet durven. Als je niet durft, ben je weg."

Aan Vancouver denkt Tuitert nog wel terug, maar hij heeft er niets aan in de aanloop naar de wedstrijden in Sotsji, benadrukt hij. "Dat zijn verschillende werelden. Ik ben er inmiddels wel achter gekomen dat er geen blauwdruk bestaat voor een goede prestatie."

Ook zijn status als olympisch kampioen helpt hem niet. "Ik denk wel dat je voor het leven olympisch kampioen bent, maar daar heb ik nu niets aan. Ik ben nu bezig met de jacht op medailles hier. Prolongatie, daar gaat het niet om. Het gaat om deze titel, te beginnen met de 1000 meter."

Inspiratie

De goede prestaties van de Nederlanders op de 5000 meter inspireren Tuitert wel. "Sportsucces motiveert altijd en zeker als Nederland er als ploeg goed voor staat. We kunnen op alle afstanden meedoen, van de 500 meter tot de tien kilometer. Het niveau is heel hoog."

Op de 1000 meter zullen het niet alleen de Nederlanders zijn die een goede vorm zullen laten zien, voorspelt Tuitert. "Het wordt een heel hoog niveau, over de hele breedte."

Favoriet voor de 1000 meter is Shani Davis. De Amerikaan is dit seizoen in goeden doen en ook Tuitert ziet dat. "Hij komt beter over dan vier jaar geleden. Toen zag ik de druk in zijn ogen. Nu gaat hij er veel relaxter mee om."