Snowboardster Cheryl Maas heeft zondag bij de Olympische Spelen in Sotsji niet de finale bereikt van het onderdeel slopestyle.

In haar eerste run in de halve finale ging de Nederlandse, die nog goed begon, onderuit. Ze begon met onder meer een 'backside 180' en vervolgde dat met een 'switch backside 180'.

Bij het uitvoeren van de 'frontside 360' ging het in de eerste run echter mis voor de 29-jarige Brabantse, waar ze bij de landing onderuit ging.

Maas had een goede tweede run nodig om alsnog een finaleplaats te bemachtigen, maar ze ging vrijwel direct onderuit. Met een score van 30,75 werd een plaats in de finale daardoor onmogelijk. 

Finale

De gouden medaille was later op de dag een prooi voor de Amerikaanse Jamie Anderson. Zij zette in de tweede run een score van 95,25 neer.

Anderson troefde de Finse Enni Rukajarvi (92,50) en de Britse Jenny Jones (87,25) af. De Oostenrijkse Anna Gasser, de beste in de kwalificaties, kwam ten val en speelde daardoor geen rol van betekenis. Meer boardsters gingen onderuit, waarbij de val van de Tsjechische Sarka Pancochova leidde tot een schreeuw van ontzetting in het publiek. 

Ze sloeg keihard met haar hoofd tegen de grond en bleef versuft liggen. Even later stond Pancochova ogenschijnlijk ongedeerd op, maar ze liet wel een volledig gespleten helm zien.

Voorafgaand aan de finale gold de 23-jarige Anderson al als de grote favoriete. Ze won onder meer al vier keer goud op de X-Games.

Slopestyle was deze Spelen nieuw op het olympische programma. Zes juryleden beoordeelden de runs over de hindernissen op de moeilijkheidsgraad en de uitvoering van de sprongen en trucs.

Lees ook: Maas baalt dat ze niet meer kon laten zien