Het was natuurlijk een kwestie van tijd voor we in Sotsji te kampen zouden krijgen met een goed Russisch complot. We wisten nog niet hoe, maar dat de Rus zou marchanderen met de medaillespiegel was op voorhand een gegeven.

In de eerste week in de Adler schaatsarena gingen de complottheorieën onder de aanwezige Nederlanders aardig in de rondte.

Er werden ventilatieschachten ontdekt naast de ijsbaan. Wie zit daar achter de knoppen? Is het mogelijk een luchtcirculatie op gang te brengen waar de Russische schaatsers in hun ritten profijt van hebben?

En, belangrijker, wie moest dit gaan controleren? Het internationaal olympisch comité? De internationale schaatsunie? Laten we het zekere voor het onzekere nemen en gewoon premier Rutte en Koning Willem-Alexander een krukje naast het ijs geven zodat ze de boel scherp in de gaten kunnen houden. Komt die zware delegatie toch nog van pas.

De storm rondom de lucht in de arena was nog niet gaan liggen of daar was de loting al. Ze zouden vast warme balletjes gebruiken om ervoor te zorgen dat onze Sven in de slechtst denkbare rit terecht komt. Of nog erger: misschien zouden ze wel vergeten het balletje van Sven er in zijn geheel in te stoppen.

Luchtje

Na de lotingsplechtigheid bleken sommige landgenoten zelfs verrast over het feit dat alle Russen voor de laatste dweil het ijs op mochten en alle Nederlanders na de laatste baanverzorging. De verklaring (er werd geloot in groepen gebaseerd op resultaten uit de World Cup) werd snel aan de kant geschoven. Hier zat een luchtje aan.

Het bood de ruimte aan de volgende golf Nederlandse complottheorieën. Waar waren de Canadese ijsmeesters gebleven? (Bestaan de goelags nog?) Gaan die Russen straks de kraan opendraaien in de laatste dweil zodat onze Sven op pap moet rijden? Wie gaat dat controleren? Zijn Mark en WimLex er nog?

Terwijl plannen werden besproken over het ophangen van extra camera's boven het ijs om de hoeveelheid water op de baan te vergelijken (voor/na) besloot ik dat ik, nog voor de openingsceremonie, mijn buik vol had van alle Russische complottheorieën.

Excuus, van alle Nederlandse complottheorieën. Want op de één of andere manier bleef de discussie over potentieel vals spel de eerste dagen van de Winterspelen beperkt tot de Adler schaatsarena. Zou dat komen omdat Russen zulke enorme valsspelers zijn of omdat daar een onevenredig groot aantal Nederlanders rondlopen? Daar heb ik wel een theorie over.