Voor Ireen Wüst begint haar jacht op goud zondag met de drie kilometer in het Adler schaatsstadion. Ook snowboardster Cheryl Maas komt in actie. Zij rijdt de halve finale en mogelijk de finale van de slopestyle.

De olympische drie kilometer op de langebaan, waarop naast Wüst ook Antoinette de Jong en Annouk van der Weijden in actie komen, gaat om 12.30 uur Nederlandse tijd van start.

Wüst start in de voorlaatste rit tegen Shiho Ishizawa, terwijl de pas achttienjarige De Jong het in de slotrit opneemt tegen een andere Japanse, Masako Hozumi. Van der Weijden rijdt in rit acht tegen de Duitse Bente Kraus.

Wüst won bij haar debuut op de Olympische Spelen, in Turijn 2006, goud op de drie kilometer. Vier jaar geleden won ze haar tweede goud in Vancouver, toen op de 1500 meter.

De afgelopen jaren heeft de kopvrouw van TVM aangetoond dat de drie kilometer tot haar specialiteiten behoort. Ze begint dan ook als de torenhoge favoriet aan de afstand. Voor zowel De Jong als Van der Weijden betekent het optreden zondag het olympische debuut.

Maas

Snowboardster Maas hoopt voor een verrassing te zorgen op de slopestyle. De Nederlandse toonde de afgelopen seizoenen, vooral in wedstrijden van de TTR en op de X-Games, aan tot de wereldtop op de slopestyle te horen.

Maas stelde donderdag echter teleur in de kwalificaties, daardoor rijdt ze eerst nog de halve finales. Als ze de finale haalt, kan ze na Nicolien Sauerbreij, goud bij de Spelen van Vancouver, de tweede Nederlandse atleet worden die een medaille in de sneeuw wint.

Ook in het kunstschaatsen, het schansspringen, het rodelen en het alpineskiën worden zondag de eerste medailles verdeeld. Bij het biatlon wordt, net als bij het snowboarden en het schaatsen, de tweede medaille uitgereikt.

Bekijk hier het volledige olympische programma van zondag

Lees ook: Wüst en De Jong tegen Japanners op drie kilometer

Lees ook: Maas niet rechtstreeks naar olympische finale slopestyle