Feyenoord heeft zaterdagavond voor eigen publiek met ruime cijfers gewonnen van NEC. De Rotterdammers kwamen nog wel op achterstand, maar zegevierden uiteindelijk met 5-1.

Feyenoord profiteerde optimaal van het puntenverlies van de concurrenten FC Twente en Vitesse. Beide ploegen lieten deze speelronde punten liggen.

Feyenoord is dankzij de winst gestegen naar de derde plek in de eredivisie met vier punten achterstand op koploper Ajax, dat zondag nog in actie komt tegen PEC Zwolle.

De ploeg van scheidend trainer Ronald Koeman startte zonder Jordy Clasie (vaderschap), Samuel Armenteros (ziek) en Bruno Martins Indi (geschorst). De vervangers waren John Goossens, Ruben Schaken en Miquel Nelom.

Met name Goossens had het in de openingsfase moeilijk. Hij was tegen zijn oude club ongelukkig in zijn passing en leed ook een paar keer onnodig balverlies. Hij was echter niet de enige bij de thuisploeg die in het eerste kwartier matig speelde.

Rieks

Al in de eerste minuut profiteerde Sören Rieks van het gebrek aan concentratie bij Feyenoord. Doelman Erwin Mulder redde knap op de halve omhaal van de balvaardige Deen. Tien minuten later had Rieks met een vliegend schot van twintig meter wel succes, 0-1.

Mede door de impulsen van aanjager Lex Immers kwam Feyenoord beter in de wedstrijd. De Hagenaar kreeg in de 26e minuut de beloning voor zijn grote inzet met de gelijkmaker (1-1). NEC was daarna volledig van slag. 

Het ontketende Feyenoord dwong tot aan de rust legio kansen af. Alleen Graziano Pellè kwam tot scoren, opnieuw uit een goed uitgespeelde aanval (2-1).

De Italiaan verzuimde daarna een strafschop te benutten, nadat Boëtius was neergelegd door Ryan Koolwijk. Doelman Kalle Johnsson kon het simpele schot van Pellè bijna klemvast pakken. Immers (paal) en opnieuw Pellè (weer een redding van Johnsson) waren voor de de pauze nog dicht bij 3-1.

Boëtius

Feyenoord ging na de rust in hetzelfde hoge tempo door. Boëtius, op aangeven van Immers, en opnieuw Pellè tilden de stand binnen een kwartier naar 4-1. Doelman Mulder stopte daarna nog een strafschop van Rieks. 

Toen was echter al duidelijk dat Feyenoord op doelsaldo naar de derde plaats op de ranglijst zou stijgen. Boëtius bepaalde de geenszins geflatteerde eindstand op 5-1.

Lees ook: Koeman: 'Herstelden ons goed'