Go Ahead Eagles heeft zaterdagavond een belangrijke zege geboekt door in Deventer met 2-1 te winnen van AZ. NAC Breda was in eigen huis met 2-0 te sterk voor Roda JC.

Door de tweede nederlaag van 2014 moet AZ voorlopig genoegen nemen met de zevende plek op de ranglijst. PEC Zwolle kan daar zondag nog overheen gaan, als die ploeg thuis weet te winnen van Ajax. Go Ahead verstevigde met overwinning de plek in de middenmoot.

Gezien het spel van de Alkmaarders in het huidige kalenderjaar had AZ een gemakkelijke avond moeten hebben in Deventer. De ploeg van trainer Dick Advocaat won vier van de vijf duels in 2014 en het spel was daarbij vaak imponerend. Go Ahead kon daarentegen uit twee gelijke spelen en twee nederlagen in de laatste vier duels weinig vertrouwen putten.

Die verhouding tussen beide ploegen was in de eerste helft in de Adelaarshorst niet echt terug te zien. AZ voetbalde onherkenbaar, maar Go Ahead kon daar eigenlijk ook niet veel tegenover stellen.

Op schoten van Xander Houtkoop namens de Eagles en Steven Berghuis namens AZ na, viel er weinig te genieten in Deventer. Erik Falkenburg was na bijna een half uur spelen nog dicht bij de 1-0, maar zijn kopbal eindigde naast het doel van AZ-keeper Esteban.

Schmidt

De eerste helft leek doelpuntloos te eindigen totdat Eagles-verdediger Doke Schmidt de bal rond de middencirkel oppikte en besloot vanaf een meter of dertig maar eens uit te halen. Dat deed de geboren Fries zeer fraai: de bal zeilde via de binnenkant van de paal in het doel achter de kansloze Esteban: 1-0.

AZ, dat in de eerste helft het initiatief vooral bij de thuisploeg liet, moest de tweede helft meer uit de eigen verdediging kruipen. Dat deed de ploeg ook, maar zonder doordacht plan.

Kansen leverde dat dan ook niet op voor AZ, dat ook duidelijk het gemis van spits en aanspeelpunt Aron Jóhannsson merkte. Zijn Zweedse vervanger Denni Avdic kon lang niet zoveel gevaar stichten als de Amerikaan.

Antonia

Go Ahead bleef vrij gemakkelijk overeind en kwam zelfs op 2-0. Jarchinio Antonia, die voor het eerst dit seizoen op de bank moest beginnen, kon alleen doorlopen op het doel van AZ en omspeelde Esteban.

Zijn schotje leek daarna van de lijn te worden gewerkt door Johann Berg Gudmundsson, maar de IJslander tikte de bal ongelukkig in het eigen doel.

Roy Beerens maakte nog de 2-1, maar deed dat diep in blessuretijd. Dat was te laat om nog een gelijkspel te forceren.

NAC-Roda

Bij NAC-Roda maakten de invallers Adnane Tighadouini en Stipe Perica het verschil. De thuisploeg won daardoor met 2-0 en staat plots stevig in de middenmoot van de eredivisie. Roda staat nog altijd in de degradatiezone.

Tighadouini stond amper tien minuten in het veld toen hij na een kopduel tussen zijn ploeggenoot Rydell Poepon en Roda-verdediger Kees Luijckx de bal uit de lucht kon plukken. Niet gehinderd door de debuterende verdediger Timo Letschert mocht hij vrij uithalen, waar doelman Filip Kurto niet op berekend leek.

De wispelturige Pool nam de rol van schlemiel daarna weer eens op zich, door de bal ver uit zijn doel tegen de liggende Perica op te schieten. Hoewel hij hands leek te maken, mocht de Kroaat de bal in het lege doel schuiven.

Hard gelag

Het was een hard gelag voor Roda, dat na een zwakke eerste helft steeds verder kwam opzetten. Met name middenvelder Mitchell Donald eigende zich een aanvallender rol toe en kwam meermaals in scoringspositie. De oud-Ajacied trof vlak voor de tegentreffer zelfs de paal en zag doelman Jelle ten Rouwelaar daarna nog een bal vlak voor de lijn uit de lucht plukken.

Dat de wedstrijd in het Rat Verlegh Stadion pas zo laat en door een bevlieging werd opengebroken, was weinig verrassend. Het spel was van beide zijden zo matig dat grote kansen uitbleven.

NAC was kansrijk toen Uros Matic met een goede steekpass Danny Verbeek in stelling bracht, hetgeen op tijd werd gezien door de uitkomende Kurto. Daarbuiten bleef de thuisploeg te vaak steken bij weinig effectieve pogingen van afstand.

Knieblessure

Waar NAC voor rust nog enig doordachte aanvallen op de mat probeerde te leggen, ging Roda gebukt onder een gebrek aan creativiteit. De zwaar bestrafte aanvaller Krisztián Németh zat nog altijd een schorsing uit, evenals Anouar Kali, de motor op het middenveld.

De Limburgers waren daardoor onder anderen aangewezen op de van De Graafschap overgekomen Anco Jansen, die zijn ploeg na twintig minuten evenwel met nieuwe problemen opzadelde. Met een knieblessure moest hij zich laten vervangen.

Ook de dit seizoen vaak bewierookte Guus Hupperts kon dat gemis niet opvangen.