Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma zijn zaterdagavond als eerste Nederlandse medaillewinnaars gehuldigd in het Holland Heineken House in Sotsji.

De drie schaatsers werden onder meer door tweevoudig olympisch kampioen Jochem Uytdehaage op het podium in het zonnetje gezet. Kramer pakte zaterdag in de Adler Arena goud, Blokhuijsen (zilver) en Bergsma (brons) volgden op gepaste afstand.

Kramer bekende dat de afgelopen twee dagen loodzwaar waren voor hem. ''Ik trok het heel slecht in de 48 uur voor de race", aldus de TVM-rijder die zijn olympische titel op de 5000 meter prolongeerde.

''Mijn kamer in het olympisch dorp is naast de weg en daar rijden allemaal bussen. Ik dacht: Bergsma ligt al vier uur te slapen en Blokhuijsen slaapt ook al. Ik ben gewoon nog wakker. Maar fuck it, ik heb hem.'' Kramer heeft dan ook besloten om een verhuizing aan te vragen in het olympisch dorp.

De drie mannen krijgen zondag pas hun medailles op Medal Plaza. Kramer baarde opzien door na zijn race meteen de kleedkamer in te duiken om daar zijn concurrenten te volgen. ''Ik zag dat Jorrit onder mijn tijd zat en dacht: wegwezen hier.''

Bekijk de beelden:

Anti-homowet 

Tijdens de huldiging reageerde Kramer ook nog met een knipoog op de anti-homowet in Rusland. Presentator Humberto Tan suggereerde dat de schaatser wellicht met hem wilde trouwen omdat de bloemen bij hem terecht kwamen in plaats van bij Kramers vriendin Naomi van As. 

''Dat is wel gevaarlijk hier hè'', reageerde de olympisch kampioen gevat.

Bergsma, die zichtbaar nog steeds baalde van het brons, bleef ingetogen als altijd. ''Hier voel ik wel wat blijdschap van de mensen, maar het blijft gewoon een slechte rit. Gelukkig levert het nog wel een medaille op, maar ik wil me revancheren.'' Die kans krijgt Bergsma pas op 18 februari op de tien kilometer.

Privé-jet

Blokhuijsen was duidelijk tevreden met zijn zilveren plak. Veel fans van de Noord-Holllander waren dan ook naar Rusland afgereisd. De schaatser van Team Corendon gaat tussendoor terug naar Nederland om te trainen voor de ploegachtervolging, maar weet nog niet wanneer hij terugvliegt.

''Ik wilde zondag gaan, maar ik moet die medaille nog ophalen. Haha, dat is wel een luxeprobleem. Vorige keer in Vancouver had ik veel moeite om niet in de sleur te raken. Ik moet alleen nog even kijken wanneer we naar huis vliegen. Mijn sponsor is een luchtvaartmaatschappij, dus ze hebben vast wel een privé-jet.''

Lees ook: Kramer krijgt uitgebreide felicitaties van Robben

Lees ook: Kramer: 'Mijn beste rit ooit'

Lees ook: Blokhuijsen: 'Zilver was het maximaal haalbare vandaag'