FC Twente is in de strijd om de titel tegen een nederlaag aangelopen in Eindhoven. In het Philips Stadion was PSV zaterdagavond met 3-2 te sterk voor de Tukkers.

Door het verlies blijft het gat tussen Twente en koploper Ajax vier punten. Beide ploegen hebben nu 22 wedstrijden gespeeld, maar de Amsterdammers komen zondag nog in actie tegen PEC Zwolle. Voor FC Twente rest woensdag nog een inhaalduel met FC Groningen. 

PSV steeg door de zege naar de vijfde plaats. Meevaller was bovendien dat Bryan Ruiz weer fit genoeg was om in de basis te beginnen.

De oud-speler van Twente kreeg na twee minuten ook de eerste grote kans van de wedstrijd. De Costa Ricaan kon vrij uithalen na een voorzet vanaf rechts, maar zijn schot miste kracht en verdween recht in de handen van FC Twente-doelman Nick Marsman. 

Vijf minuten later kwam PSV alsnog op voorsprong. Rechtsback Santiago Arias stoomde op, kapte naar binnen en verraste Marsman met een schot in de korte hoek: 1-0.

Scherper

Ondanks de kans en het doelpunt voor PSV was het Twente dat het betere van het spel had. Luc Castaignos nam twee keer net niet goed aan waardoor een grote kans uitbleef en een kopkans van Kyle Ebecilio smoorde op een Eindhovense verdediger.

PSV was scherper voor het doel, want na 23 minuten viel tegen de verhouding in ook de 2-0. Jürgen Locadia kopte een voorzet van Memphis Depay in de verre hoek.

Het antwoord van Twente leek snel te komen, maar een fraaie poging van Dusan Tadic eindigde op de lat. Quincy Promes was ook dichtbij een treffer met een schot in de verre hoek dat gekeerd werd door Jeroen Zoet.

De tweede kans voor Promes, kort voor rust, was wel raak. Jeffrey Bruma lette niet op bij een Twentse ingooi, waardoor de buitenspeler naar binnen kon snijden en Zoet in de korte hoek klopte. 

Willems

Ook na rust was de eerste kans voor Ruiz. En opnieuw was het Marsman die redding bracht, ditmaal op een kopbal van de rechtsbuiten na een vrije trap van Depay.

Verschil was echter wel dat PSV dit keer ook het beste van het spel had. En dat kwam ook al snel in de score tot uiting. Het was linksback Jetro Willems die mocht opkomen en met een laag schot Marsman kansloos liet: 3-1.

Ook na de treffer waren de Eindhovenaren de betere ploeg, al bleven de Tukkers vooral door slordigheden achterin bij PSV gevaarlijk. Castaignos kopte een voorzet van de linkerkant over, maar halverwege de tweede helft viel de aansluitingstreffer alsnog. Bij een klutssituatie na een corner was Ebecilio alert: 3-2.

Een kwartier voor tijd had Promes ook nog de gelijkmaker op de voet, maar vanaf de rand van de zestien schoot hij over. In de slotfase bleven echt grote kansen voor de Tukkers verder uit. Locadia was namens PSV nog het dichtst bij een doelpunt. De spits ramde de bal vanaf de rechterkant naast en over, waardoor het 3-2 bleef.

Lees ook: Schaars: 'De trainer was boos in de rust'

Lees ook: Cocu: 'Raar dat we met 2-0 voor kwamen'

Lees ook: Ruiz: 'Voor 90 minuten waren we vijanden'