Jan Blokhuijsen en Jorrit Bergsma eindigden zaterdag op gepaste afstand van Sven Kramer als tweede en derde op de vijf kilometer in Sotsji.

Blokhuijsen was blij met zijn zilveren medaille, maar Bergsma hield een dubbel gevoel over aan zijn bronzen plak.

Volgens Blokhuijsen was het zilver zaterdag op de vijf kilometer het hoogst haalbare. "Natuurlijk moet je voor het goud gaan", reageert de Noord-Hollander na afloop van de race. "Maar ik ben blij met het zilver. Dat was het maximaal haalbare vandaag."

Blokhuijsen begon aan zijn rit wetende dat Kramer een olympisch record had genoteerd. "Dat is hard, is het enige dat ik dacht", haalt de rijder van Team Corendon zijn gedachte aan de start terug. Ik ging ervoor, maar uiteindelijk ben ik heel tevreden met het zilver."

Blokhuijsen stelt echter niet van tevoren getekend te hebben voor die kleur. "Zeker niet. Je weet nooit wat er gebeurt tijdens een wedstrijd, dus je moet altijd voor de winst gaan, of dat nou mogelijk is of niet."

Ook over zijn race was hij niet helemaal tevreden. "In de training reed ik 'vrijer' dan me in de wedstrijd gelukt is. Dat is jammer, misschien had het nog iets sneller gekund."

Schok

Hij denkt dat dit kwam door de spanning van het toernooi en door zijn spannende strijd met de Belg Bart Swings. "Ik had er geen rekening mee gehouden dat hij opeens voor me zou rijden. Dat was wel een kleine schok."

"Ik ben, denk ik, op mijn best als ik mijn eigen rit kan rijden. Misschien heb ik ook wel iets te veel naar Bart gekeken. Maar tegelijkertijd moest ik er ook voor vechten, ik denk dat ik daarom in het middenstuk langer die rondjes 29 kon vasthouden. Misschien heeft dat geholpen met het behalen van het zilver."

Al met al beaamde Blokhuijsen dat voor Nederland de start niet beter had kunnen zijn. "Eén, twee en drie: geweldig! Zo willen we beginnen."

Bergsma

Bergsma had een dubbel gevoel na zijn derde plaats op de olympische vijf kilometer. De BAM-rijder baalde flink van zijn rit, maar was wel content met het brons.

"Ik verkloot mijn rit gewoon, maar gelukkig heb ik nog brons. Het was duidelijk dat Sven Kramer beter was, al kom ik hier wel voor goud", aldus Bergsma in de catacomben van de Adler Arena.

Het scheelde slechts een seconde of de Fries had de Belg Bart Swings nog voor moeten laten gaan. "Mijn rondetijden liepen snel op en ik wist dat het sneller moest voor goud. Daardoor forceerde ik."

"Een medaille is een medaille, zilver of brons maakt dan niet zoveel uit. Het was gewoon een slechte rit en dan moet ik blij zijn met brons."

Lees ook: Kramer: 'Was mijn beste rit ooit'

Lees ook: Kramer zorgt voor Nederlands unicum met goud