De Noorse biatleet Ole Einar Björndalen heeft zaterdag in Sotsji de zevende gouden olympische medaille uit zijn carrière veroverd.

Hij pakte het goud op het nieuwe spectaculaire onderdeel slopestyle.

Met een totaal van 93,50 punten eindigde hij voor de Noor Staale Sandbech, die tot 91,75 punten kwam. De Canadees Mark McMorris haalde met 88,75 punten het brons.

Op de snelle baan kwamen met name in de eerste run veel snowboarders ten val op het Rosa Khutor Extreme Park.

Kotsenburg noteerde zijn winnende score al bij zijn eerste poging en zag in de tweede run veel concurrenten dichtbij komen, maar niemand wist zijn 93,50 te evenaren of verbeteren.

\

Later op zaterdagmorgen pakte langlaufster Marit Björgen de olympische titel op de 15 kilometer skiatlon voor vrouwen. 

De regerend wereldkampioene uit Noorwegen kwam in Sotsji als eerste over de finish voor de Zweedse Charlotte Kalla. De bronzen medaille was voor de Noorse Heidi Weng.

Emotioneel

Voor Björgen is het de vierde olympische gouden medaille in haar loopbaan. Het was voor haar een gouden medaille met een zwart randje. Vrijdag bereikte het Noorse kamp het nieuws dat de broer van Astrid Uhrenholdt Jacobsen, teamgenote op de cross-country, was overleden. 

De vier Noorse deelneemsters droegen zaterdag tijdens hun wedstrijd een rouwband. Een emotionele Björgen droeg haar titel na afloop op aan de overleden broer van Jacobsen.

Björgen was wel blij dat de titel binnen was. ,,Een keer goud was in ieder geval mijn doel. Nu kan ik tenminste een beetje relaxen en genieten van de rest van de Spelen.''