Sven Kramer hoopt zaterdag tijdens de eerste officiële wedstrijddag van de Winterspelen zijn olympische titel op de 5000 meter te prolongeren. Landgenoot Jorrit Bergsma geldt als de belangrijkste concurrent van de titelverdediger.

De vijf kilometer begint om 12.30 uur Nederlandse tijd in het Adler schaatsstadion. Naast Kramer en Bergsma zal Jan Blokhuijsen namens Nederland in actie komen.

Alle Nederlanders verschijnen na de laatste dweilpauze op het ijs. Kramer komt even na 14.30 uur in actie als eerste Nederlander. Hij is ingedeeld in een rit met de Amerikaan Jonathan Kuck. 

Bergsma neemt het in de rit na die van Kramer op tegen de Noor Sverre Lunde Pedersen. Blokhuijsen zit in het voorlaatste paar met de Belg Bart Swings.

De drie langebaanschaatsers zijn de enige Nederlanders die zaterdag in actie komen.

Drukke dag

De eerste officiële wedstrijddag belooft een drukke te worden in Sotsji: er zijn zaterdag in totaal vijf medaille-evenementen.

Naast de 5000 meter schaatsen voor mannen zijn dat de slopestyle in het snowboarden voor mannen, de 10 kilometer sprint biatlon voor vrouwen, het onderdeel moguls in het freestyle skiën bij vrouwen en de 15 kilometer langlaufen voor vrouwen.

Bekijk hier het volledige olympische programma van zaterdag

Lees ook: Wüst: 'Ga Sven aanmoedigen'

Lees ook: Bergsma blij met rit na Kramer op 5000 meter