Vijf eredivisieduels in het weekend van 21, 22 en 23 maart wijken voor de nucleaire top in Den Haag van later die week.

Dat is de uitkomst van het overleg tussen de KNVB en alle betrokken partijen (het Ministerie van Veiligheid & Justitie, de politie en de burgemeesters). Dat weekend zijn er te weinig agenten beschikbaar om de veiligheid bij de duels te garanderen.

De duels Heracles Almelo - Feyenoord, RKC Waalwijk - Ajax, FC Twente - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles - NAC Breda en FC Utrecht - Cambuur Leeuwarden worden verplaatst naar woensdag 2 april en donderdag 3 april.

RKC en Ajax trappen af op donderdag 3 april om 15.45 uur. De overige duels zijn op woensdag 2 april om 15.45 uur.

Mogelijk wordt het aanvangstijdstip van de duels nog aangepast naar 18.30 uur. Dit is afhankelijk van de loting voor de Champions League-duels en de Europa League-duels die ook op die dagen plaats vinden. Nationale duels mogen van de UEFA niet tegelijkertijd worden uitgezonden met Europese wedstrijden voor clubteams.

Als Ajax de kwartfinale van de Europa League bereikt, wordt RKC - Ajax verplaatst naar zaterdag 16 april om 19.45 uur.

De wedstrijden AZ-PEC Zwolle, sc Heerenveen-NEC, FC Groningen-Vitesse en PSV-Roda JC gaan wel door op het afgesproken tijdstip, eventueel onder aanvullende voorwaarden.

De nucleaire top heeft geen consequenties voor de halve finales van de KNVB-beker. PEC Zwolle en NEC voetballen op 26 maart voor een plek in de finale. De tweede finalist komt uit de ontmoeting van een dag later tussen AZ en Ajax.

Jupiler League

Twee duels in de Jupiler League moeten eveneens wijken voor de 58 wereldleiders die naar Den Haag komen om over nucleair terrorisme te spreken.

Almere City FC en Excelsior ontmoeten elkaar nu op maandag 31 maart, om 20.00 uur. MVV Maastricht en FC Den Bosch voetballen op woensdag 2 april ook vanaf 20.00 uur tegen elkaar.

Aanvankelijk dreigde de gehele 29e speelronde van de eredivisie te wijken voor de nucleaire top.

Na overleg tussen alle betrokken partijen is besloten om een deel van de ontmoetingen ondanks de grote druk op het Nederlands politiekorps wel door te laten gaan. Mogelijk worden er wel combiregelingen voor supporters van de bezoekende club of beperkte kaartverkoop ingevoerd.

Teleurgesteld

De KNVB laat weten zeer teleurgesteld te zijn over de uitkomsten van het overleg van vrijdagochtend.

''Het heeft een enorm sportief impact op het verloop van de competitie'', stelt Gijs de Jong, manager competitiezaken van de KNVB.

''Het is balen dat we gedwongen worden om midweeks in te halen en ook nog eens op data dat er Europees gevoetbald wordt.''

''Bovendien zijn de 7,8 miljoen Nederlandse voetballiefhebbers nu de dupe, omdat ze worden geconfronteerd met speeldata en -tijden waarop het vele malen lastiger is de wedstrijden te bezoeken of live op televisie te volgen'', aldus De Jong.

Lees ook: AZ stapt naar KNVB om afgelaste wedstrijden