Het Internationaal Olympisch Comité wil de komende tijd iets doen aan de torenhoge kosten die gepaard gaan met pogingen om de Olympische Spelen te organiseren.

De Winterspelen in Sotsji, die vrijdag beginnen, hebben naar schatting 40 miljard euro gekost. De Russen hadden ook een aardig geldbedrag over om het evenement te krijgen.

"We moeten manieren vinden om het bedrag omlaag te krijgen. Vanuit het oogpunt van het IOC zijn al die reizen, extravagante presentaties en high-tech optredens niet nodig", aldus IOC-voorzitter Thomas Bach.

"Maar als we restricties op willen leggen, komen de steden terug om te klagen. Ze zeggen: luister, we willen onze stad op de kaart zetten, advertenties op televisie krijgen en langer onder internationale aandacht blijven."

Vicieuze cirkel

Volgens Bach is het een vicieuze cirkel waar het IOC part noch deel aan heeft. "Als ze niet winnen, komen ze terug om te klagen dat ze zoveel miljoenen moeten spenderen voor niets en geven ze ons de schuld."

Bach stelt dat het IOC geen behoefte heeft aan de miljoenen. "We willen dit niet. We willen een prachtig geproduceerde Spelen met redelijke financiële bijdragen."

Lees ook: Bach benadrukt discriminatie niet te tolereren