Guus Hiddink gaat tot het einde van het seizoen de technische staf van PSV ondersteunen.

Dat heeft trainer Phillip Cocu vrijdagmiddag gezegd op de persconferentie in de aanloop van de competitiewedstrijd van zaterdag tegen FC Twente.

''Guus en ik hadden de afgelopen maanden al regelmatig telefonisch contact'', lichtte Cocu toe. ''Na zijn dienstverband in Rusland heeft Guus een korte rustperiode ingelast. Ik ben blij dat hij nu bereid is om het bestaande contact te intensiveren'', stelde Cocu.

''Maar nu geven we er een officiële invulling aan. Ik ben daar blij mee. Guus is een icoon van PSV. Met zijn jarenlange ervaring in de top is zijn komst erg waardevol voor PSV.''

Cocu is van mening dat hij kan profiteren van de ervaring van de beoogde opvolger van bondscoach Louis van Gaal bij het Nederlands elftal.

Trainingsveld

Het is de bedoeling dat Hiddink de coaches van het eerste elftal van de club uit Eindhoven minimaal een keer per week van adviezen gaat voorzien. Hij zal tijdens wedstrijden niet op de bank zitten. Mogelijk verschijnt hij wel op het trainingsveld.

''Het is niet veel anders dan we de afgelopen maanden al gedaan hebben, alleen op zijn verzoek nu wat intensiever'', zei Hiddink vrijdag in een reactie op PSV TV. ''Ik heb toch even niets te doen en daarnaast vind ik het altijd leuk om met voetbal bezig te zijn.''

Advies

Hiddink was vrijdag al aanwezig op De Herdgang. ''Je merkt dan meteen dat spelers naar hem toe gaan voor advies'', zei Cocu.

''Zelf heb ik als speler ook ontzettend veel van hem geleerd. Als iemand als Guus de bereidheid toont om te helpen, zou het niet slim zijn om daar geen gebruik van te maken. Zijn komst doet dan ook niets af aan de samenstelling van de huidige technische staf.”

De 67-jarige Hiddink was bij PSV succesvol als trainer in de perioden 1987-1990 en 2002-2006. Cocu is van mening dat hij kan profiteren van de ervaring van de waarschijnlijke opvolger van bondscoach Louis van Gaal.

Hiddink won met de Eindhovenaren in 1988 de Europa Cup 1 en werd zes keer landskampioen. Hiddink won de titel voor het laatst in 2006.

Anzji was de laatste ploeg die Hiddink onder zijn hoede had. Afgelopen zomer nam hij ontslag bij de Russische club. 

Mentor

Hiddink gaat als een soort mentor aan de slag bij PSV, dat onder de relatief onervaren trainers Cocu, Ernest Faber en Chris van der Weerden vooralsnog een teleurstellend seizoen beleeft.

De formatie is al uitgeschakeld in Europa League en KNVB-beker en bekleedt op dit moment de zevende positie op de ranglijst, met een achterstand van vijftien punten op koploper Ajax.

PSV probeerde in de aanloop naar het huidige seizoen vergeefs om de ervaren Ronald Spelbos aan de technische staf toe te voegen. De oud-trainer gaf echter de voorkeur aan de baan van hoofdscout bij de KNVB.