Getooid in een korte, baggy broek en een versleten T-shirt strompelde Shani Davis maandag met zijn slippers in zijn hand door de catacomben van de Adler schaatsarena in Sotsji. Navraag leerde dat de gekozen kledij niet het officiële Amerikaanse kostuum was.

Door Anne Joldersma

Opvallender was dat de vraag kortstondig een glimlach toverde op het enigszins bedroefde gezicht van de regerend olympisch kampioen op de kilometer. Ondanks het mooie lenteweer leek de Amerikaan iets dwars te zitten.

Enkele dagen later zag ik hem weer. Toen bijna alle schaatsers de hal verlaten hadden, huppelde hij bijna door de mixed zone. Vrolijk ging hij op de foto met alle aanwezige Zuid-Koreaanse journalisten (Herculeswerk gezien hun aantallen in Sotsji), lachte hij breed voor de camera's van de Canadian Broadcasting Company en nam hij zijn tijd voor een vraaggesprek met NUsport.

De reden van zijn goede humeur kwam snel aan het licht: de vestiging van McDonald's in het atletendorp had zojuist zijn deuren geopend. "Awesome. Some fun American food."

Recordomzet

Dat McDonald's populair is onder atleten is algemeen bekend. De fastfoodketen draait op de laatste dag van de Olympische Spelen een recordomzet. Zodra de sluitingsceremonie erop zit verdrukken atleten elkaar op weg naar de Big Macs en cheeseburgers.

In Londen leverde het tafereel een aantal fraaie plaatjes op van afgeladen restaurants en lange rijen met atleten en begeleiders in officiële teamkledij. Ernaar smachtend om vier jaar lang Spartaans afzien in luttele seconden te verwerken met meer onverzadigd vet dan hun dieet in die gehele periode bevatte.

Davis wenst echter niet te wachten tot de sluitingsceremonie en haalt zijn inspiratie uit nog zo'n gouddelver. Usain Bolt, waarschijnlijk 's werelds bekendste ambassadeur van de kipnugget, at naar eigen zeggen elke dag bij de hamburgertent. Het leek hem niet af te remmen toen hij ook in Londen naar drie gouden medailles snelde.

Doktersadvies

Toen ik donderdagochtend aan de tergend lange en trage weg van het zeecluster naar het bergcluster begon (de veiligheidsmaatregelen eisen hun tol op de reistijd), besloot ik op zoek te gaan naar doktersadvies. Hoe kan de Mac een succesvolle basis leggen onder olympisch goud?

"Maar met de koffie bij de McDonald's is ook niets mis", liet bobsleester en arts Esmé Kamphuis met een glimlach weten. "Dat is in ieder geval het enige wat ik er haal." Toch had Kamphuis een theorie: het voedsel kan ook een goed gevoel geven, wat weer een positieve invloed heeft op de prestaties.

Haar thesis kwam overeen met de stelling van Davis dat het fijn is om iets te eten waar hij mee opgegroeid is, als afwisseling van het vele 'vreemde, buitenlandse eten'. Daar ging hij alleen maar beter van presteren.

Terwijl wij met een groepje Nederlandse journalisten van de berg af raceten, op weg naar de chef de mission en zijn aanstaande vlaggendrager, besefte ik dat er nog een lange avond voor ons lag. Eerst snel langs de Mac, er moet nog gepresteerd worden.

Bekijk ook de bijdrage van verslaggever Charlie Bootsman in NUtalk: