Shani Davis kan in Sotsji geschiedenis schrijven door als eerste schaatser drie keer op rij een gouden medaille te veroveren op een Winterspelen.

De Amerikaan verdedigt komende week zijn titel op de 1000 meter. "Het wordt een zware opgave", vertelt Davis in een interview aan NUsport.

"Het was al moeilijk genoeg om die eerste te winnen en ik ben gelukkig genoeg om ook die tweede keer olympisch kampioen te worden op de kilometer. We zullen zien of een derde keer ook lukt."

Davis voelt zich in elk geval sterk. "Gelukkig ook een stuk beter dan vorig jaar, dat is dus een mooie vooruitgang. Ik ben ook goed door de Amerikaanse trials gekomen."

Op de 1000 meter neemt Davis het onder anderen op tegen Mark Tuitert en Stefan Groothuis. De 31-jarige Amerikaan wil de vraag wie zijn grootste concurrent is niet beantwoorden.

"Op elke willekeurige dag kan elke willekeurige schaatser namelijk winnen. Zodra je de focus legt op een enkele, of meerdere tegenstanders, zal je zien dat er opeens een ander opstaat die wint."

McDonald's

In de aanloop naar de Spelen eet Davis geregeld bij de McDonald's. "Het probleem is, soms ben ik het gewoon zat om al dat buitenlandse spul te moeten eten. Dan is het fijn om iets te eten dat van thuis komt", stelt de Amerikaan.

"Ik ben opgegroeid met McDonald's en ik word hopelijk, al McDonald's etende, een oude man. Trouwens, Usain Bolt at daar elke dag. En hij heeft het geloof ik best goed gedaan."

Lees het volledige interview met Shani Davis op NUsport

Lees ook: Shorttrackzusjes Van Kerkhof dromen stiekem van medaille

Lees ook: 'Snowboarders gunnen elkaar meer dan schaatsers'

Lees ook: 'Wil shorttrack op het netvlies van elke Nederlander branden'

Lees ook: Michel Mulder: 'Ik ben een van de favorieten'

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.