Ajax heeft donderdagavond de thuiswedstrijd tegen FC Groningen met veel moeite gewonnen. Invaller Kolbeinn Sigthorsson kopte de Amsterdammers kort voor tijd naar een 2-1 zege.

De koploper vergrootte door de overwinning het gat met nummer twee FC Twente, dat woensdag met 2-0 won bij sc Heerenveen, tot vier punten. De Enschedeërs hebben echter wel een wedstrijd minder gespeeld. Nummer drie Vitesse staat vijf punten achter Ajax.

Opsteker voor Ajax was daarnaast dat Siem de Jong na bijna drie maanden eindelijk fit genoeg was om als spits te starten.

De Jong, die hersteld is van een bovenbeenblessure, kon na vijf minuten zijn basisplaats al van extra glans voorzien. Lasse Schöne legde de bal met zijn borst panklaar voor de captain, maar die schoot oog in oog met FC Groningen-doelman Marco Bizot over.

Na een klein kwartier leek Ajax alsnog op voorsprong te komen na een goede lage voorzet van de opkomende Ricardo van Rhijn. Oud-Ajacied Lorenzo Burnet voorkwam met een goede sliding echter dat Bojan Krkic de bal kon binnentikken. De Spanjaard had verrassend de voorkeur gekregen als linksbuiten boven Viktor Fischer die op de bank begon.

Strafschop

Ajax bleef de betere ploeg, maar had ondanks veel balbezit moeite om meer kansen te creëren. Net op het moment dat het eerste gefluit door de Arena klonk was het echter Bojan die Eric Botteghin uitkapte in het strafschopgebied en na een tikje van de Braziliaan gretig naar de grond ging. Schöne schoot vervolgens de penalty overtuigend binnen: 1-0.

Gesterkt door de voorsprong ging de ploeg van trainer Frank de Boer op zoek naar meer doelpunten. Bizot kon een afstandsschot van Schöne maar net keren, waarna Davy Klaassen op de bovenkant van de lat kopte.

Ook een vrije trap van Schöne eindigde na 36 minuten op de lat en na geblunder achterin bij FC Groningen was het Bojan die de bal voor het intikken had. Ditmaal greep Botteghin wel goed in. Hij werkte de bal van de lijn.

Waar Ajax dus de kansen liet liggen was het Groningen dat tegen de verhouding in wel trefzeker was. Filip Kostic mocht vanaf de linkerkant naar binnen dribbelen en schoot via de binnenkant van de paal de 1-1 binnen, waardoor Ajax onder enig gefluit van het publiek de rust in ging.

Sigthorsson

In de tweede helft was opnieuw de eerste kans voor De Jong. De aanvoerder schoot een voorzet van Van Rhijn van dichtbij over. Verder veranderde het spelbeeld. Ajax speelde slordig en FC Groningen kreeg de kansen.

Tjaronn Chery mikte een vrije trap vanaf de zijkant op de lat en Kenneth Vermeer wist met een goede ingreep te voorkomen dat Kostic zijn tweede maakte.

De Boer greep in. Hij bracht Sigthorsson en Christian Poulsen in voor De Jong en basisdebutant Jaïro Riedewald. De IJslandse spits was al snel dichtbij de 2-1. Hij schoot op de paal nadat de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten was beland.

Met een punt in zicht beperkte FC Groningen zich weer meer en meer tot verdedigen, maar het kwam uit een counter wel weer bijna op voorsprong. Een van richting veranderd schot van invaller Richairo Zivkovic eindigde via Vermeer op de lat.

Dankzij de invallers was het echter Ajax dat in het slot van de wedstrijd alsnog de overwinning pakte. Poulsen draaide de bal zeven minuten voor tijd vanaf de linkerkant kant in, waarna Sigthorsson de bevrijdende 2-1 binnenkopte.

Lees ook: De Boer: 'Hadden bij rust met 3-0 voor moeten staan'

Lees ook: Sigthorsson: 'Je moet er altijd klaar voor zijn'

Lees ook: De Jong: 'Moet nog een beetje in mijn ritme komen'