NOC*NSF-voorzitter André Bolhuis heeft aan de vooravond van de Olympische Spelen veel vertrouwen in de Nederlandse sporters. De doelstelling van de sportkoepel is negen medailles, maar de preses hoopt op veertien keer eremetaal.

Samen met Heineken-topman Philip de Ridder opende Bolhuis donderdag het Holland Heineken House. De algemeen directeur van het biermerk liet zich ontvallen dat hij hoopt op veertien huldigingen van Nederlandse deelnemers in Sotsji. 

Bolhuis kon zich wel vinden in die suggestie. "Ik denk dat Nederland de kans heeft om veertien medailles te halen. Ik hoop dat we voldoen aan de doelstelling van top tien op de medaillespiegel", aldus de oud-hockeyer tegen NU.nl.

Sven Kramer kan zaterdag op de vijf kilometer al voor de eerste medaille zorgen. "Over Kramer ben ik wel al zenuwachtig. In Londen zouden de Engelsen met Mark Cavendish al meteen een medaille winnen en dat lukte niet. Dan is dat extra zuur. Het zou heel moeilijk zijn als dit niet goed gaat."

Ireen Wüst haalt vervolgens zondag op de drie kilometer mogelijk al de tweede medaille binnen. "En als we dan de hele Spelen zo verder gaan, komt er iedere dag een grote medaille en komen we dus op die veertien medailles. Maar het moet allemaal nog wel gebeuren."

Bekijk het interview met Bolhuis:

Jammer

In de dagen voor de openingsceremonie is sport niet altijd het belangrijkste in Sotsji. Discussies over mogelijk aanslagen en homorechten vieren hoogtij. Toch heeft Bolhuis niet het gevoel dat de sporters daar last van hebben in hun voorbereiding.

"Ik vind het plezierig dat de sport de sport wordt gelaten. Tot nu toe worden wij daar als NOC*NSF niet in gehinderd en kunnen we dat uitstekend doen. Wij hebben ons voor de Spelen betrokken bij de discussie, maar kunnen ons nu weer focussen op de sport."

Bolhuis heeft goede hoop dat de vele gesprekken over andere zaken dan sport straks over zijn als de Spelen eenmaal echt zijn begonnen. "Ik vind het jammer dat het niet gaat over de sport. Ik hoop dat het de komende veertien dagen gaat over of er goed geschaatst of mooi geskied is."

Lees ook: Holland Heineken House geopend

Lees ook: Hendriks: 'Waakzaam met veiligheid rondom Kamphuis'