Siem de Jong keert donderdagavond in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen terug in de basis bij Ajax.

De aanvoerder is hersteld van zijn bovenbeenblessure en start als spits. Afgelopen zondag viel hij al in tegen FC Utrecht.

De laatste keer dat De Jong in de basis stond bij de Amsterdammers is bijna drie maanden geleden in de uitwedstrijd bij NEC. Hij wordt geflankeerd door Lasse Schöne en Bojan Krkic, die als linksbuiten verrassend de voorkeur krijgt boven Viktor Fischer.

Ook Jaïro Riedewald staat aan de aftrap. De zeventienjarige linksback, die in december als invaller twee keer scoorde tegen Roda JC, vervangt Nicolai Boilesen. De Deen is uit voorzorg buiten de selectie gelaten. Riedewald stond nooit eerder in de basis bij Ajax.

Kenneth Vermeer vervangt zoals verwacht Jasper Cillessen op doel bij Ajax. De 24-jarige international kampt met een kneuzing in zijn borstkas.

Koploper

Het duel in de Amsterdam Arena begint donderdag om 20.45 uur en staat onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. 

Bij winst vergroot koploper Ajax het gat met nummer twee FC Twente tot vier punten. De Tukkers moeten nog wel een wedstrijd inhalen. 

Opstelling Ajax: Vermeer; Van Rhijn, Veltman, Moisander, Riedewald; Klaassen, Blind, Serero; Schöne, De Jong, Bojan.

Opstelling FC Groningen: Bizot; Burnet, Botteghin, Kappelhof, Wijnaldum; Chery, Kieftenbeld, Van Nieff; Kirm, De Leeuw, Kostic.