De 22e editie van de Winterspelen wordt vrijdag aan het eind van de middag (Nederlandse tijd) officieel geopend.

De ceremonie begint om 17.00 uur en zal ongeveer drie uur duren.

Namens Nederland draagt Jorien ter Mors de vlag. De 24-jarige Twentse veroverde eerder deze maand de gouden medaille op het EK shorttrack en de Twentse zal bij de Spelen op die discipline op alle afstanden in actie komen. In Sotsji neemt ze ook deel aan de 1500 meter op de langebaan.

Van de 41 deelnemende Nederlandse sporters (een record) wonen er dertig de opening bij. Sporters die zaterdag al in actie komen, zoals Sven Kramer, Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen, blijven in het olympisch dorp achter.

De Duitser Thomas Bach zal voor het eerst als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité spreken tijdens de openingsceremonie. Hij volgde vorig jaar de Belg Jacques Rogge op.

Zoals gebruikelijk zal het staatshoofd, in dit geval de Russische president Vladimir Poetin, de Spelen voor geopend verklaren.

Details

Ondanks een strenge geheimhoudingsplicht hebben enkele van de 45.000 Russen die dinsdag bij de repetities aanwezig waren een tipje van de sluier opgelicht tegenover het Russische persbureau Ria Novosti.

Bezoekers melden dat de show een licht werpt op de Russische geschiedenis. Er wordt echter met geen woord gerept over Lenin of Stalin. Historische gebeurtenissen als de oorlogen van Peter de Grote, Napoleon en de Tweede Wereldoorlog passeren wel de revue.

Opvallend waren ook de special effects en zwevende artiesten. Duidelijk is ook dat voor tennisster Maria Sjarapova een rol is weggelegd tijdens de ceremonie.

Willem-Alexander

Op de tribune zitten onder anderen koning Willem-Alexander en premier Mark Rutte. Rutte heeft eerder op vrijdag eerst een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. Het gesprek gaat vooral over de mensenrechten.

Rutte heeft in de afgelopen weken herhaaldelijk gezegd dat Nederland zich zorgen maakt over de positie van homoseksuelen en andere minderheden in Rusland.

Lees ook: Ter Mors: 'Lastig om te liegen tegen teamgenoten'