Jorien ter Mors draagt vrijdag tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Sotsji de Nederlandse vlag.

Ter Mors (24) veroverde eerder deze maand de gouden medaille op het EK shorttrack en de Twentse zal bij de Spelen op die discipline op alle afstanden in actie komen. In Sotsji neemt ze ook deel aan de 1500 meter op de langebaan.

"Een week geleden heeft Maurits Hendriks me opgebeld in Thialf en daar heb ik gehoord dat ik de vlag mag dragen", zei Ter Mors in het Holland Heineken House.

"Heel gaaf, een hele eer om dat te mogen doen. Uniek dat je die vlag mag dragen en een hele eer dat ik word gekozen. Ook omdat ik twee disciplines op de Spelen beoefen. Ik dacht zelf meer aan Nicolien Sauerbreij of Bob de Jong."

Vlaggendragers door de jaren heen

Donderdagmiddag rond 17 uur wordt bekend wie de Nederlandse vlag draagt tijdens de openingsceremonie. Een overzicht van de vlaggendragers op de Winterspelen sinds 1972. © ANP
Tijdens de openingsceremonie van de Spelen van Sapporo in 1972 was het erg koud, zo is te zien aan de kleding van onder anderen vlaggendraagster Atje Keulen-Deelstra. © ANP
Kunstrijdster Dianne de Leeuw liep in 1976 het stadion binnen met de Nederlandse driekleur. © ANP
Vier jaar na zijn triomf in Innsbruck viel in 1980 Piet Kleine de eer te beurt om de vlag te dragen. © ANP
Hilbert van der Duim was een van de veertien schaatsers die de vlag mochten dragen. In 1984 zou Nederland nul medailles veroveren. © ANP
In 1988 voerde Jan Ykema de Nederlandse equipe aan bij het binnentreden van het stadion. © ANP
In 1992 droeg Leo Visser de vlag het stadion binnen. © ANP
Schaatsster Christine Aaftink werd in 1994, in Lillehammer, uitverkoren. © ANP
In Nagano 1998 mocht schaatsster Carla Zijlstra de Nederlandse driekleur het stadion binnendragen. © ANP
Zijlstra veroverde geen medaille in Japan. © ANP
In 2002 werd Nicolien Sauerbreij uitverkozen, die destijds debuteerde op de Spelen. © ANP
Sauerbreij maakte niet zoveel indruk tijdens de Spelen. © ANP
In 2006 was de eer voor Jan Bos. © ANP
Acht jaar geleden vonden de Spelen plaats in Turijn. © ANP
Bobsleeër Timothy Beck mocht in 2010 de vlag dragen. © ANP
Opmerkelijk is dat Beck niet in actie kwam; Edwin van Calker wilde niet naar beneden in de viermansbob. © ANP

Teleurgesteld

Ter Mors was niet de enige die had verwacht dat Hendriks zou kiezen voor De Jong, die in Rusland voor de vijfde keer meedoet aan de Winterspelen. De chef de mission gaf aan dat de olympisch kampioen op de tien kilometer van Turijn ook erg graag de Nederlandse vlag had gedragen.

"Ik heb Bob hier een paar dagen geleden over geïnformeerd. Hij was uiteraard zeer teleurgesteld. Maar hij zei iets heel moois: 'Maurits, jouw keuzes zijn vaak anders en zo gaat ook het boek heten dat ik ga schrijven.'"

"Bob heeft mij ook een sms'je gestuurd, grote klasse. 'Maurits, teleurgesteld en ik begrijp je uitleg, maar ik ben erbij.' Mooi hè?"

"Het is een eervolle functie", stelde Hendriks. In de afgelopen vijf edities waren het telkens mannen die de vlag droegen, vertelde hij. In 2002 was Nicolien Sauerbreij de laatste vrouw die dat deed. "Het is hoog tijd dat een vrouw de Nederlandse vlag zou dragen", benadrukte Hendriks daarom.

Daarnaast ontbrak er in de historie een vlaggendraagster uit het shorttrack. "Een sport die enorm aan de weg timmert", stelde Hendriks. Liefst veertien keer viel de eer om de vlag te dragen te beurt aan een langebaanschaatser.

Bekijk de reactie van Ter Mors:

Beck

Bij de vorige Winterspelen in Vancouver in 2010 droeg Timothy Beck de Nederlandse vlag. De bobsleeër kwam niet in actie omdat piloot Edwin van Calker niet naar beneden wilde.

De openingsceremonie van de 22e editie van de Winterspelen begint vrijdag om 17.00 uur Nederlandse tijd. In totaal zullen dertig Nederlandse sporters meelopen.

Lees ook: Ter Mors: 'Lastig om te liegen tegen teamgenoten'