Snowboardster Cheryl Maas heeft zich donderdag bij de kwalificaties van het onderdeel slopestyle niet rechtstreeks weten te plaatsen voor de finale van de Olympische Spelen. De snowboardster krijgt zondag nog een herkansing in de halve finale.

Maas was een dag voor de openingsceremonie de eerste Nederlandse die in actie kwam bij de Winterspelen in Sotsji.

De 29-jarige Brabantse ging tijdens haar eerste run onderuit bij de transitie toen ze een 'backside 720' probeerde. Daarna liet ze de rest van het parcours voor wat het was. De beste score van de twee runs telt namelijk.

In de tweede run viel Maas echter weer, deze keer bij een 'frontside 360' op de tweede kicker. Hierdoor kwam ze niet bij de beste vier atletes van haar heat die zich rechtstreeks plaatsen voor de finale. De leidster in het wereldbekerklassement van dit seizoen kreeg 18.00 en 31.25 punten voor haar runs, goed voor de negende plaats in haar heat.

De rest van de deelneemsters, waaronder Maas, gaat naar de halve finale. De Nederlandse zal zondag wel bij de beste twee van haar heat moeten zitten om zich te plaatsen voor de eindstrijd.

Sprongen

Uit de eerste heat kwalificeerden de Zwitserse Isabel Derungs, de Australische Torah Bright, de Canadese wereldkampioene Spencer O'Brien en de Finse Enni Rukajärvi zich voor de finale.

Zij zullen daar in ieder geval worden vergezeld door Anna Gasser uit Oostenrijk, die met 95,50 punten de hoogste score van de dag neerzette, de Amerikaanse dames Jamie Anderson en Karly Shorr en de Zwitserse Elena Könz.

Slopestyle is deze Spelen nieuw op het olympische programma. Zes juryleden beoordelen de runs over de hindernissen op de moeilijkheidsgraad en de uitvoering van de sprongen en trucs. De hoogste en de laagste beoordeling vallen af, van de overige vier scores wordt het gemiddelde genomen.

De halve finale bij het slopestyle staat zondag om 7.30 uur Nederlandse tijd op het programma. De finale is op dezelfde dag om 10.15 uur.

Lees ook: Maas: 'Natuurlijk baal ik van mezelf'