Er zijn al zo'n vierhonderd, veelal Nepalese bouwvakkers omgekomen bij de bouw van de WK-stadions in Qatar. Oud nieuws? Daarom juist.

Toen de Engelse krant The Guardian op 25 januari onthulde dat er bij de bouw van de WK-stadions in Qatar al minstens 382 Nepalese bouwvakkers zijn omgekomen (en dat we het dan nog niet over andere nationaliteiten hebben gehad) stelde ik KNVB-voorzitter en UEFA-bestuurder Michael van Praag een vraag via Twitter.

"Beste @MichaelvanPraag. Ben jij hier ook zo van geschrokkenMoet de KNVB deelname heroverwegen?"

Van Praag antwoordde vrijwel meteen: "Jazeker, heel erg zelfs. Zit komende maand bij de FIFA en zal daar vragen over stellen. Misschien ook wel op het FIFA congres."

Wat je verder ook voor gedachten hebt over Van Praag, dat was toch netjes van 'm.

Ik postte mijn vraag ook op mijn Facebook-pagina en ook daar liet een reactie (ditmaal van de KNVB) niet lang op zich wachten.

"De KNVB volgt de ontwikkelingen rondom het WK 2022 in Qatar op de voet. Net als jij is de KNVB verontrust over de berichten in de media. FIFA is samen met het organiserende land verantwoordelijk voor de organisatie van het WK 2022. De wereldvoetbalbond heeft aangegeven Qatar om opheldering te vragen en de berichten in de media te onderzoeken. Daarna horen wij meer, net de andere nationale voetbalbonden die mogelijk deelnemen in 2022."

Dat ruikt al meer naar persvoorlichter en copy-paste, maar goed, het was een reactie. Veel meer konden we moeilijk eisen, zo kort na publicatie, al waren de berichten over mensonterende arbeidsomstandigheden en dodelijke ongevallen rond de stadionbouwputten er al natuurlijk al veel langer.

Andere koek

Ik besloot een column aan de zaak te wijden. Een serieuze; even geen knipoog. Niet diezelfde week, maar een week later, om te onderstrepen dat de berichten over de die bouwvakkers nooit als 'oud nieuws' mogen worden gezien.

Dit is totaal andere koek dan de discussie over homorechten in Rusland en de vraag wat dat zou moeten betekenen voor de Nederlandse bejegening van de Winterspelen in Sotsji.

Ik zou het onzinnig en hypocriet vinden om een 'lichte' delegatie naar Sotsji te sturen als 'statement'. Nederland drijft dagelijks handel met Rusland en stampte een heel jaar uit de grond om de goede vriendschap te vieren. En dan zou onze koning er nu ineens geen schaatsen mogen kijken? Het zou een lafhartig schijnstatement zijn, dat onszelf zou opvallen maar verder eigenlijk niemand.

Hoe anders ligt dat in Qatar. In dat land kun je óók maar beter geen homo, vrouw of immigrant zijn, maar dat is niet de reden waarom 'we' het WK in dat land aan ons voorbij moeten laten gaan. Die honderden dode bouwvakkers raken namelijk rechtstreeks aan het sporttoernooi zelf: ze werden over de kling gejaagd om een WK in Qatar überhaupt mogelijk te maken.

In Qatar voetballen is voetballen op een massagraf van gemiddeld 31,8 bouwvakkers per stadion (and counting). Bloed aan de paal, bloed op de tribunes, bloed aan het gras.

Kulredenering

Wat een extra aanmoediging zou zijn: Nederland is een minuscuul flutlandje in de ogen van iemand als Vladimir Poetin, maar een groot voetballand in de ogen van de FIFA. Drievoudig WK-finalist, Europees kampioen van 1988. Vaste klant in de top tien van de ranking. Als Nederland, geheel op eigen voorwaarden, aankondigt dat er geen sprake kan zijn van een Oranje-optreden in die Qatarese stadions, zal dat inslaan als een bom en (belangrijker nog) andere landen over de streep trekken.

Ik maak me geen illusies. Ik vemoed dat de KNVB al aan het nadenken is over de uit te vaardigen kulredenering om onze deelname te rechtvaardigen. Iets met spelers die de dupe zouden worden, schat ik in. Hooguit iets met 'betreuren' of - als onze bond écht boosaardig is - een zalvende mededeling van het type 'als we thuisblijven, zijn ze voor niets gestorven'.

Terwijl Michael van Praag en de KNVB eigenlijk maar één ding hoeven te weten, namelijk of de feiten in het artikel van The Guardian kloppen. Daarna zou het, om met Nederlands beroemdste voetballer te spreken, allemaal heel logisch moeten zijn.