Drie dagen voordat ze op deze Olympische Spelen voor het eerst in actie komt, voelt Ireen Wüst zich prima in haar rol van favoriet op meerdere schaatsafstanden.

''De voorbereidingen gaan goed'', aldus Wüst in aanloop naar de zondag te verrijden drie kilometer in de Adler Arena. ''Ik houd van dit type ijs en het is van goede kwaliteit.''

De Nederlandse schaatsers waren in eerste instantie niet te spreken over de ijsvloer. ''Eerst was het een beetje zacht, maar nu hebben ze het veranderd en dat bevalt me.''

De Rus Ivan Skobrev, één van de concurrenten van Sven Kramer op de vijf kilometer van zaterdag, fungeerde als 'woordvoerder'. "Hij vroeg om feedback en dat hebben we gegeven."

In de Adler Arena gaat Wüst voor haar eerste gouden medaille van deze Spelen. Ze komt op liefst vijf onderdelen in actie, de meeste van alle Nederlanders.

Val

Fysiek voelt Wüst zich goed. Ze is volledig hersteld van haar val bij trainingswedstrijden in Inzell van bijna twee weken geleden. Daar ging de TVM-rijdster hard onderuit en ontsnapte ze aan een zware achillespeesblessure. De trainingswedstrijd op de drie kilometer een dag later werd prompt gewonnen door Claudia Pechstein.

''Ik wist van tevoren niet of ik ging starten, dus daar hecht ik weinig waarde aan. Ik val eigenlijk nooit, moest echt graven om me de laatste keer te herinneren. Volgens mij was dat vijf of zes jaar geleden. Gelukkig zijn alle kneuzingen weg, dus ik ben er klaar voor." 

Naast Pechstein is Martina Sablikova een belangrijke concurrente op de 3000 meter, maar met anderen houdt Wüst zich niet bezig. ''We zullen zien wie de beste is. Ik vind het lekker om favoriet te zijn. Dat geeft me extra druk en haalt het beste in mij naar boven. Ik start liever als favoriet dan als underdog. Daar geniet ik van."

De Amerikanen en Russen schermen met supersonische pakken, maar ook daar ligt Wüst niet wakker van. "Ik ben erg gefocust op mezelf en de rest boeit me niet. Ik wil geen tijd verspillen aan dat soort onderwerpen.''

Badkamer

Het is duidelijk dat Wüst een missie heeft in Sotsji. Die druk legt ze vooral zichzelf op. "Wat de buitenwereld wil, maakt me niet zoveel uit. Er is één iemand die de plak graag wil en dat ben ik. Als er druk is, kan ik juist iets extra's geven."

Wüst staat aan de vooravond van haar derde Spelen en voelt zich beter dan ooit, al pakte ze in 2006 en 2010 olympisch goud. "In Turijn was er echt niemand die wat van mij verwachtte en in Vancouver eigenlijk ook niet. Nu is dat heel anders, maar het is wel duidelijk dat ik lekker in mijn vel zit."

Dat heeft wellicht ook te maken met het feit dat Wüst anders dan de meeste atleten een eigen kamer heeft in het olympisch dorp. Opvallend genoeg deelt ze het appartement met een man, wat ongebruikelijk is in het dorp. In haar geval is het echter teamgenoot Koen Verweij.

"Voordat er rare verhalen komen. We delen geen kamer samen haha. Ik kan met hem goed opschieten en dan is het prettig om samen een appartement te delen. Ik doe alleen wel de badkamer op slot en dat doet Koen niet", besloot Wüst met een knipoog.

Bekijk het volledige programma van de Spelen