De Britse snowboarder Billy Morgan heeft donderdagochtend de eerste wedstrijd van de Olympische Spelen in Sotsji geopend.

In de kwalificaties voor het nieuwe onderdeel slopestyle kwam hij met zijn optreden tot een puntentotaal van 76,25 punten. Dat bleek niet genoeg te zijn voor de finale van zaterdag.

Voor die finale plaatsten zich de Noor Staale Sandbech, de Fin Peetu Piiroinen, de Canadees Sebastien Toutant en de Brit Jamie Nicholls. In de tweede heat gold dat voor de Canadees Maxence Parrot, de Fin Roope Tonteri, de Zweed Sven Thorgren en de Noor Giermund Braaten. 

De snowboarders die zich donderdag niet wisten te plaatsen hoeven nog niet te wanhopen. Zaterdag zijn in de herkansing nog vier tickets te verdelen voor de eindstrijd. De finale is later op die dag.  

Maas

Bij de vrouwen komt Cheryl Maas later deze donderdag eveneens in de kwalificaties in actie. Ze begint rond 12.55 uur Nederlandse tijd aan de kwalificaties op de slopestyle, een onderdeel dat debuteert bij de Winterspelen.

De Nederlandse zit in de tweede van twee heats die in het berggebied Krasnaya Polyana zullen worden afgewerkt. De eerste heat begint om 11.00 uur. De kwalificaties zitten er tegen 13.40 uur Nederlandse tijd op.

Dan zal duidelijk zijn of Maas zich geplaatst heeft voor de halve finale die - net als de finale - op zondag 9 februari plaatsvindt.

De openingsceremonie van de Spelen in Sotsji staat vrijdag op het programma. De snowboarders moeten net als een aantal kunstrijders en skiërs echter nu al aan de bak. 

Lees ook: 'Maas is de absolute wereldtop'

Bekijk het volledige programma op de Spelen

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.