Een dag voor de openingsceremonie gaan de Winterspelen van Sotsji al van start met meerdere kwalificatiewedstrijden. Snowboardster Cheryl Maas is de eerste Nederlandse atleet die in actie komt.

Er worden donderdag nog geen medailles verdeeld.

Maas begint rond 12.55 uur Nederlandse tijd aan de kwalificaties op de slopestyle, een onderdeel dat debuteert bij de Winterspelen.

De Nederlandse zit in de tweede van twee heats die in het berggebied Krasnaya Polyana zullen worden afgewerkt. De eerste heat begint om 11.00 uur. De kwalificaties zitten er tegen 13.40 uur Nederlandse tijd op. Dan zal duidelijk zijn of Maas zich geplaatst heeft voor de halve finale die - net als de finale - op zondag 9 februari plaatsvindt.

Naast de vrouwen werken de mannen hun kwalificatie op de slopestyle af. Zij trapten de dag af om 7.00 uur Nederlandse tijd.

Moguls

Ook de freestyle skiesters komen donderdag in actie in de kwalificatie op de moguls. Zij beginnen rond de klok van drie.

Aan het begin van de avond vangt ook het kunstrijtoernooi al aan met het teamonderdeel, dat in Sotjsi voor het eerst op het olympische programma staat. De mannen en paren zullen als kwalificatie een verplichte kür rijden.

De Winterspelen van Sotsji worden vrijdag geopend. De openingsceremonie begint om 17.00 uur Nederlandse tijd en is rond acht uur afgelopen.

Programma donderdag 6 februari (Nederlandse tijd)
07.00 - 13.40 uur: Slopestyle, mannen en vrouwen, kwalificaties
15.00 - 15.45 uur: Freestyle skiën, vrouwen, kwalificaties Moguls
16.30 - 19.55 uur: Kunstschaatsen, teams (mannen en paren, korte kür)

Bekijk het volledige programma op de Spelen

Lees ook: 'Maas is de absolute wereldtop'

Lees ook :'Snowboarders gunnen elkaar meer dan schaatsers'

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.