De zussen Sanne en Yara van Kerkhof hopen het Nederlandse shorttrack op de Spelen te kunnen verblijden met een medaille op de relay. Samen met Jorien ter Mors en Lara van Ruijven strijden ze maandag om een finaleplaats bij de aflossing.

"Die finale willen we graag halen. Dat is dit jaar in de World Cups nog niet gelukt, maar we weten dat we het kunnen. Als je in de finale zit, is de kans op een medaille zo groot. Stiekem dromen we van een medaille", aldus Yara van Kerkhof (23) in een interview met NUsport.

Haar zus Sanne, die zich door een rugblessure niet voor de individuele nummers heeft kunnen plaatsen, was vier jaar geleden in Vancouver ook al van de partij. "Toen hadden we geluk nodig, nu kunnen we het op eigen kracht. Dat maakt dat we er zoveel zin in hebben."

Yara van Kerkhof is in de schaduw van kersvers Europees kampioen Ter Mors ook op de individuele nummers kansrijk om finaleplaatsen te halen. "Ik rijd heel makkelijk en kom ook niet naar de Spelen om in de middenmoot te rijden. Ik wil wel wat laten zien."

Supervervelend

Sanne van Kerkhof, die op vrouwen valt, voelt zich niet geroepen om iets te zeggen van de antihomowet in Rusland. "Het is grappig dat die vraag steeds aan mij gesteld wordt. Je kunt hem ook aan Yara stellen. Als je geen homo bent, vind je het ook vervelend dat een homo in elkaar geslagen wordt." 

"Dus het heeft niet zozeer daarmee te maken, maar dat soort discussies is er altijd voor een Spelen. Ze hebben jaren geleden gekozen voor Sotsji en dan weet je dat dit soort zaken aan de orde komt. Ik vind het supervervelend en naar, maar als we naar China gaan, horen en zien we ook heel nare dingen."

"Ik ben heel erg bezig om die prestatie te leveren en zit in de verkeerde positie om er wat aan te doen. Zeker als je er van tevoren mee bezig bent, is het niet goed. Je moet eerst winnen en misschien kun je dan iets zeggen."

Yara van Kerkhof focust zich ook op haar sport. "Als ik er wat aan wilde doen, was ik wel de politiek ingegaan. Ik kom daar om te schaatsen en dat is alles waar ik op dit moment mee bezig ben. Ik kan me er wel druk om gaan maken, maar dat helpt toch niet. Het is onze taak niet, laat de politiek het maar oplossen."

Lees het volledige interview met de zusjes Van Kerkhof op NUsport

Lees ook: Yara van Kerkhof: 'Opeens stond Poetin er'

Lees ook: 'Snowboarders gunnen elkaar meer dan schaatsers'

Lees ook: 'Wil shorttrack op het netvlies van elke Nederlander branden'

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.