NEC-NAC heeft woensdagavond geen winnaar opgeleverd. Het werd 1-1 in Nijmegen. Ook Go Ahead Eagles-RKC Waalwijk eindigde in een gelijkspel: 2-2.

NEC behield door het gelijkspel de ongeslagen status in 2014 in de eredivisie. De formatie van trainer Anton Janssen bleef niettemin op de zeventiende plaats staan, met een punt meer dan hekkensluiter ADO Den Haag.

Zonder tot goed voetbal te komen, maakten beide ploegen er een vermakelijke wedstrijd van. Na een sterke openingsfase van NEC kwam NAC na ruim een kwartier verrassend op voorsprong.

De bezoekers reageerden attent op balverlies van Tobias Haitz op eigen helft. Het was uiteindelijk Rydell Poepon die met een hard schot doel trof, 0-1.

NEC ging vervolgens op jacht naar de gelijkmaker. In de 23e minuut tikte Rens van Eijden doeltreffend in, nadat Michael Higdon de bal met zijn hoofd panklaar had gelegd, 1-1.

Met een verre knal van Jakob Jantscher op de lat en een schot van Jeffrey Leiwakabessy voorlangs het NAC-doel, was de thuisploeg nog voor de rust dicht bij een voorsprong.

Na de rust was het duel minder interessant. Beide ploegen leden op het middenveld te veel balverlies om tot uitgespeelde kansen te komen. Na ruim een uur kwam bij NEC Alireza Jahanbakhsh het veld in voor Jantscher.

De Iraniër kreeg in de 66e minuut de eerste grote kans van de tweede helft. Zijn diagonale schuiver werd door doelman Jelle ten Rouwelaar, die zijn 192e competitiewedstrijd op rij voor NAC speelde, knap weggetikt.

Na de tweede gele kaart voor Haitz, na een woeste charge op Poepon, moest NEC vanaf de 77e minuut verder met tien man. De thuisploeg vond daarna 1-1 wel genoeg, voor de derde keer op rij alweer in dit nog prille jaar.

Go Ahead-RKC

In een zinderende slotfase hebben Go Ahead Eagles en RKC Waalwijk beiden een kostbaar punt (2-2) aan hun totaal toegevoegd. Eerst bracht Xandro Schenk de Eagles kort voor tijd op een 2-1 voorsprong, maar in blessuretijd bracht Romeo Castelen alsnog de gelijkmaker op zijn naam.

Go Ahead startte agressief, zoals altijd in de Adelaarshorst. In de openingsfase leverde dat kleine mogelijkheden op voor Deniz Türüc en Erik Falkenburg. RKC speelde wat voorzichtiger. Vrijwel alle acties liepen over middenvelder Evander Sno, de motor binnen de ploeg van trainer Erwin Koeman.

Veel ondersteuning kreeg hij daarbij niet. Op rechts kwam de snelle Romeo Castelen niet los van zijn bewaker Xandro Schenk en in de spits zat de statige Aurélien Joachim in de tang bij Bart Vriends.

Halverwege de eerste helft kwamen de Eagles verdiend op voorsprong. Aanvoerder Jop van der Linden krulde een vrije trap fraai achter doelman Jan Seda. Ook daarna zat er meer passie in het spel van Go Ahead. Kansen leverde dat voor de rust niet meer op.

Daar kwam ook RKC niet aan toe. De debuterende Deense doelman Stephan Andersen, vastgelegd omdat Vitesse tijdens de winterstop huurling Eloy Room terughaalde, hoefde zelfs geen enkele maal in actie te komen.

Na de rust zette RKC meer druk, kreeg daar ook de ruimte voor omdat Go Ahead te veel achterover leunde. Castelen met een kopbal en Kenny Anderson waren in het eerste kwartier dicht bij een doelpunt. Kort daarna kwam die gelijkmaker toch. Via centrale verdediger Schenk passeerde Damiano Schet doelman Andersen (1-1).

Beide ploegen gingen daarna in de levendige slotfase op jacht naar de volle winst. Dat leverde aan beide kanten volop kansen op. En doelpunten want in het adembenemende slot scoorde eerst Go Ahead Eagles en tekende Castelen op de valreep alsnog voor de gelijkmaker.