PSV heeft zich woensdagavond enigszins hersteld van de 2-0 nederlaag van afgelopen zondag bij RKC. De ploeg uit Eindhoven had het lastig in Leeuwarden, maar won wel van SC Cambuur: 2-1.

Phillip Cocu heeft zo weer wat lucht gekregen. Voor de geplaagde trainer en zijn zwalkende ploeg is het nu zaak om een vervolg te geven aan die bevrijdende overwinning. Als PSV namelijk nog aansluiting wil krijgen met de subtop van de eredivisie, dan zal het heel wat constanter moeten presteren dan de afgelopen maanden.

PSV, waar Adam Maher gepasseerd was, moest vlak voor de aftrap al een tegenvaller incasseren toen Bryan Ruiz toch niet fit genoeg bleek om te starten na zijn bovenbeenblessure en direct na de start van het duel volgde de volgende domper.

Na anderhalve minuut kwam de thuisploeg namelijk op voorsprong via Elvis Manu. De Feyenoord-huurling reageerde het meest attent nadat een hoekschop in het doelgebied van PSV was blijven hangen.

De ploeg van Dwight Lodeweges, in 2009 nog interim-trainer van PSV, kende zo een droomstart, al verloor het al snel spits Bartholomew Ogbeche met een blessure.

Balbezit

Het mentaal zo kwetsbare PSV had lang nodig om zich over de vroege achterstand heen te zetten. De bezoekers hadden weliswaar het meeste balbezit, maar wisten voor rust amper kansen te creëren. Het ontbrak bij PSV vooral aan diepte in het spel, waardoor Cambuur makkelijk overeind kon blijven.

De club uit Leeuwarden kwam er in balbezit steeds goed en snel uit, wat kansen opleverde voor Marcel Ritzmaier (schot net naast) en Mohamed El Makrini (kopbal over).

Uit het niets kwam PSV in de 38e minuut op gelijke hoogte. Jeffrey Bruma, dinsdag nog in opspraak geraakt na een akkefietje met wat fans, kopte raak uit een vrije trap van Stijn Schaars, nadat Cambuur-doelman Leonard Nienhuis flink had misgetast.

Luciano Narsingh, de vervanger van Ruiz, kreeg even later de kans om de Brabanders met een voorsprong te laten rusten, maar Nienhuis redde nu wel goed.

Locadia

Cambuur kwam in de tweede helft goed uit de kleedkamer en al snel kreeg Jody Lukoki een levensgrote kans om de Friezen weer aan de leiding te brengen. De aanvaller verzuimde echter om de bal naar de geheel vrijstaande Manu te passen en schoot zelf voorlangs.

Dat bleek al snel kostbaar, want na een uur viel het doelpunt aan de andere kant. Manu verloor de bal diep op eigen helft knullig aan Narsingh en uit diens voorzet kon Jürgen Locadia binnentikken. De spits miste vrijwel direct daarna een kans op de 1-3.

In de slotfase ging Cambuur alles of niets spelen door een verdediger te wisselen voor een extra aanvaller. De ploeg uit Leeuwarden kreeg nog wel wat kansjes, maar kon er geen gelijkspel meer uitslepen.

PSV, waarbij Tim Matavz nog een paar minuten mocht invallen en zo zijn rentree maakte na bijna drie maanden blessureleed, heeft 32 punten. Daarmee blijft het zevende. Cambuur staat vijftiende.

Lees ook: Bruma: 'PSV is ook mijn club'

Lees ook: Cocu: 'Dit verdiende de schoonheidsprijs niet'

Lees ook: Schaars: 'Dit is een opsteker voor ons'