David Beckham heeft woensdag bevestigd dat hij de eigenaar zal worden van een Major League Soccer-club die zal gaan spelen in Miami.

Het was geen geheim dat de voormalig topvoetballer zijn oog had laten vallen op de stad in Florida om een nieuwe club te vestigen. Sinds 2001 heeft de zuidelijke staat geen ploeg meer in de hoogste Amerikaanse voetbalcompetitie MLS.

Beckham maakte het nieuws woensdag bekend op een persconferentie, geflankeerd door de baas van de MLS Don Garber en de burgemeester van Miami-Dade Carlos Gimenez.

De optie om voor een 'schappelijke prijs' (25 miljoen dollar) eigenaar van een MLS-club te worden, dwong Beckham in 2007 af toen hij als speler een verbintenis tekende bij Los Angeles Galaxy.

De voormalig aanvoerder van het Engelse elftal speelde tussen 2007 en 2012 in Los Angeles, voordat hij vorig jaar zijn loopbaan afsloot bij Paris-Saint Germain

Stadion

Er zal nog wel wat moeten gebeuren voordat er daadwerkelijk gevoetbald kan worden in Miami. Zo zal er in ieder geval nog een stadion moeten worden gebouwd. De 38-jarige Beckham kondigde aan dat hij geen belastinggeld wil gebruiken voor de bouw van een nieuwe arena. "We kunnen het stadion zelf financieren."

Het bestuur van de MLS dient nog wel in te stemmen met de nieuwe deelnemer. Onder meer de financiële huishouding en het beoogde stadion zullen een controle ondergaan.

2016

Naar verwachting zal de nieuwe club in Miami niet voor 2016 mee kunnen doen aan de MLS.

Op dit moment spelen er negentien clubs in de Major League Soccer. In 2015 komen daar Orlando City SC en New York City FC, waarvan Manchester City en de New York Yankees samen de eigenaar zijn, bij. De ploeg in Miami zou dan de 22e worden, al zijn er ook plannen om in de komende jaren uit te breiden naar 24 teams.

Beckham zou al verschillende mensen hebben gevraagd of ze willen investeren in zijn club in Miami. Zo heeft de ster van de NBA-club Miami Heat LeBron James al interesse getoond. "Ik denk dat dit een goede stad voor voetbal is", zei de basketballer in november van vorig jaar.

Centrum

"Dit gaat duidelijk nog wat tijd kosten", zei Beckham woensdag over zijn project. "We moeten nu eerst de juiste partners vinden. Dan kunnen we met de burgemeester gaan overleggen over de plek waar het stadion moet komen. Ik denk dat het in het centrum zal zijn."

"Er zijn veel dingen te doen, maar het wordt leuk. Wij willen een team neerzetten dat miljoenen fans krijgt over de hele wereld. Ik weet dat deze stad klaar is voor voetbal."

"We willen dat er over het team wordt gesproken. Ik heb met de beste spelers ter wereld gespeeld en zij hebben mij al gevraagd hoe het ervoor staat. Iedereen wil in Miami spelen." Op namen ging hij niet in. "Dat zou niet respectvol zijn. Maar we hebben al een lijst."

De oud-middenvelder wil daarnaast zijn stempel drukken op het voetbal in Florida. "We willen een eigen opleiding met lokaal talent dat erin gelooft de top te kunnen halen. Het gaat er niet alleen om dat we de beste voetballers uit Europa en Zuid-Amerika hier naar toe halen."