ELGOIBAR - Michael Boogerd heeft de vorm voor de Waalse klassiekers te pakken. De Hagenaar beëindigde vrijdag de Ronde van Baskenland als vierde na een knappe derde plaats in de afsluitende tijdrit. De eindzege in de vijfdaagse rittenkoers was voor de Spanjaard Aitor Osa.

Osa, leider sinds de derde etappe, was in de ochtendrit attent mee met een ontsnapping die op gang kwam tijdens de beklimming van de Alto de Azurki.

De groep bestond verder uit Boogerd, de Spanjaarden Etxebarria en Bayarri en de Australische voormalig mountainbiker Evans. Etxebarria won de sprint, voor Bayarri en Boogerd.

In de afsluitende tijdrit (15,2 km) over geaccidenteerd terrein verraste Boogerd met de derde plaats. De Rabo-renner had zelfs enige tijd de snelste tijd (25.13) op zijn naam staan, maar werd alsnog onttroond: eerst door Bayarri (24.57), niet veel later door Etxebarria (24.54).

De Bask van Euskaltel pakte een kleine minuut terug op Osa. Het was niet genoeg voor de eindzege, maar Etxebarria liet, net als Boogerd, zien in vorm te zijn voor Luik-Bastenaken-Luik. Vorig jaar was hij in die wereldbekerwedstrijd derde, een jaar eerder tweede.

Het resultaat van de tijdrit had ploegleider Adri van Houwelingen niet eens verbaasd. "Gezien het parkoers kon je andere mensen verwachten dan bij een vlakke tijdrit.

"Het was bergop, bergaf met een paar bochten. Michael heeft natuurlijk de hele week al laten zien dat hij er staat. Vanochtend reden gewoon de beste renners weg, ze trokken het hele veld uit elkaar."