Sven Kramer is drie dagen voor de olympische vijf kilometer blij met de verbeteringen die zijn aangebracht aan de ijsbaan van Adler.

"De condities zijn nu beter", legde Kramer woensdag uit. "En ik geloof dat ze nog elke dag aan het testen zijn.''

''De mensen hier krijgen er natuurlijk ook steeds meer ervaring mee. Uiteindelijk moet het zo worden dat er op alle dagen voor alle schaatsers dezelfde kwaliteit ijs ligt."

De Fries verwacht ook geen problemen met het ventilatiesysteem. De eerste dagen dat de Adler Arena tijdens de olympische periode open was, werd her en der gesuggereerd dat de Russen de luchtventilatie in hun voordeel konden beïnvloeden.

"Ik ga ervan uit dat iedereen onder dezelfde condities zal schaatsen. Net zoals bij het ijs dus. Maar ik heb daar verder geen controle over. Ik hoop van ganser harte dat het zo zal zijn."

Kramer slaat de trainingswedstrijd die woensdagmiddag op het programma staat over. "Ik ben hier nog maar twee dagen, dan is het vreemd om nu al zo'n wedstrijd te rijden. Het is ook redelijk kort op zaterdag en het neemt verder geen druk of spanning weg. Daarom heb ik afgelopen weekeinde al in Heerenveen gereden."

Podium

Over de mogelijkheid op een volledig Nederlands podium op de vijf kilometer hield Kramer zich op de vlakte. "Dat is mogelijk... Of niet natuurlijk", voegde hij met een knipoog toe.

Over zijn grootste uitdagers op de vijf kilometer was hij wel duidelijk. "Dat zijn Seung-hoon Lee, Ivan Skobrev en natuurlijk Jorrit Bergsma en Jan Blokhuijsen."