ZEIST - De KNVB heeft definitief een akkoord bereikt met Marco van Basten en John van 't Schip. De twee oud-internationals krijgen het Nederlands elftal als respectievelijk bondscoach en assistent tot en met het Europees kampioenschap van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland onder hun hoede.

De voetbalbond had al overeenstemming bereikt met Ajax, waar Van Basten en Van 't Schip het tweede elftal trainen. Ze zijn deze week nog met het team op trainingskamp in Schoorl. Ze zullen op 18 augustus bij de oefenwedstrijd tegen Zweden in Stockholm hun debuut maken bij Oranje. Op 8 september staat het eerste WK-kwalificatieduel met Tsjechië op het programma.

Advocaat

De twee zullen maandag worden gepresenteerd. Bij de presentatie zullen de opvolgers van Dick Advocaat ook de andere leden van de technische staf bekendmaken. Rob Witschge is gepolst voor de functie als assistent, Stanley Menzo voor die van keeperstrainer. De aanstelling van de twee van Oranje gebeurde op voordracht van Johan Cruijff. KNVB-directeur Henk Kesler liet zich door de voormalige vedette adviseren in de aanstelling van een nieuwe coach voor het Nederlands elftal.

Van Basten

De 39-jarige Van Basten kwam 58 keer uit voor Oranje en maakte doelpunten. Hij debuteerde op 7 september 1983 tegen IJsland. Door een slepende enkelblessure speelde de voormalige aanvaller van Ajax en AC Milan op 14 oktober 1992 zijn laatste interland. In 1995 beëindigde hij officieel zijn loopbaan en trok zich daarna een tijdje terug uit het voetbal. In augustus 2002 meldde hij zich bij de KNVB voor de versnelde cursus coach betaald voetbal. Hij liep daarna stage bij Ajax en kreeg bij de club een contract als coach van Ajax 2, waar hij ging samenwerken met zijn vriend Van 't Schip.

Luwte

Van Basten leek langzaam carrière als trainer te willen maken, maar kon de uitdaging bij Oranje niet laten lopen. "Ik heb altijd gezegd nog even in de luwte te willen blijven, maar ik ben ook altijd een onberekenbare spits geweest", zei hij eerder deze maand toen de interesse van de KNVB officieel werd. "Ik wil graag als bondscoach aan de slag. Het is een enorme uitdaging, al overvalt het me wel."

Van 't Schip (40) voetbalde 41 officiële duels voor Oranje en scoorde twee keer. Hij maakte op 29 april 1986 zijn debuut tegen Schotland en stopte na de wedstrijd tegen Wit-Rusland op 7 juni . In tegenstelling tot Van Basten had hij wel al een club op het hoogste niveau onder zijn hoede. Hij was coach bij FC Twente, maar de kritiek op zijn functioneren werd hem te veel en hij stopte al na een seizoen. Hij keerde terug naar Ajax waar hij in betrekkelijke rust het tweede elftal ging leiden.

Jansma

De KNVB maakte verder bekend dat per 1 augustus voetbalcommentator Kees Jansma op projectbasis aan de bond verbonden zal zijn als eindverantwoordelijke voor het mediabeleid rond het Nederlands elftal. Hij zal de komende twee jaar bij alle interlands en trainingskampen van Oranje aanwezig zijn.