Vitesse is er dinsdagavond niet in geslaagd Ajax te passeren op de ranglijst. De huidige nummer twee van de eredivisie kon bij winst in elk geval voor twee dagen koppositie overnemen, maar moest in eigen huis een gevoelige nederlaag slikken tegen 'angstgegner' AZ: 0-2.

Een eigen doelpunt van Patrick van Aanholt en een treffer van Aron Johannsson velden het vonnis over de ploeg van Peter Bosz, die de eerste competitienederlaag sinds 6 oktober leed.

Door het pijnlijke verlies blijft Vitesse tweede, met twee punten minder dan Ajax en een wedstrijd meer gespeeld. Bovendien volgt FC Twente met twee punten minder en nog twee duels tegoed. AZ blijft op de zesde plaats steken, maar komt in punten wel gelijk met sc Heerenveen.

De overwinning van AZ, dat al vier jaar ongeslagen is tegen Vitesse, was zeker niet onverdiend. De ploeg van Dick Advocaat voetbalde vooral in de eerste helft goed mee met Vitesse en profiteerde twee keer dankbaar van fouten bij de thuisclub.

In de twintigste minuut kwamen de bezoekers op voorsprong door een eigen doelpunt van Van Aanholt, die een voorzet van Johannsson in paniek achter zijn eigen doelman Piet Velthuizen werkte. Van Aanholt had kennelijk niet door dat Steven Berghuis zeker enkele meters van hem verwijderd was en hij de bal rustig had kunnen aannemen.

Enkele minuten voor rust verdubbelde Johannsson de score. Na een hoge bal die door AZ lukraak naar voren was geschoten, botsten de verdedigers Jan-Arie van der Heijden en Guram Kashia van Vitesse op elkaar; de spits van AZ was de lachende derde: 0-2.

Kansen

Vitesse kreeg voldoende kansen om terug te komen in de wedstrijd, maar de thuisclub liet die allemaal liggen. Marko Vejinovic, oud-speler van AZ, schampte de bovenkant van de lat. Renato Ibarra stuitte na een snelle aanval op doelman Esteban, evenals spits Mike Havenaar die te gehaast inschoot.

Op slag van rust verscheen Kelvin Leerdam ineens oog in oog met de Costa Ricaanse keeper van AZ, maar hij schoot de bal tegen Esteban aan. Met Zakaria Labyad en Bertrand Traoré als invallers voor de tegenvallende Lucas Piazón en Vejinovic zette Bosz in de tweede helft alles op de aanval.

Labyad was na een fraaie solo dicht bij de aansluitingstreffer, maar de invaller knalde de bal net naast. Vitesse slaagde er tegen het goed georganiseerde AZ, met Celso Ortiz als uitblinker, niet in nog een slotoffensief te ontketenen.

Na puntenverlies tegen NEC en Feyenoord (beide 1-1) liep de nummer twee van de eredivisie daardoor opnieuw schade op in de race om de landstitel.

Lees ook: Bosz: 'Nog niet zo door de ondergrens gezakt'

Lees ook: Advocaat: 'Straalden in alles uit dat we wilden winnen'