Coach Jillert Anema van de BAM-schaatsploeg is tevreden over de aanloop van zijn pupillen Bob de Jong en Jorrit Bergsma naar de Olympische Spelen. 

"Eigenlijk zijn alle ingrediënten voor succes hier aanwezig. Het enige wat we niet in de hand hebben zijn de tegenstanders", zei de Fries dinsdag na afloop van de tweede trainingsdag in de Adler-schaatsarena.

Anema is tevreden over de faciliteiten in Sotsji. "We zijn goed geïnstalleerd", antwoordde hij op de vraag hoe het bevalt in het olympisch dorp. "Het voelt daar ook goed aan, we hebben er de levensruimte, dat is belangrijk. En het huis is prima in orde. Als dat soort zaken goed is, dan red je het er al gauw."

Voor Anema en zijn schaatsers De Jong en Bergsma is het ook van belang dat ze het een tijdje weten uit te houden in de dorp. Bergsma komt vroeg in het toernooi in actie op de vijf kilometer en helemaal aan het einde op de tien kilometer en de ploegenachtervolging.

De Jong, die in het verleden meermaals buiten het dorp verbleef, staat reserve op de vijf kilometer en komt pas op de tien kilometer voor het eerst in actie.

De coach verwacht geen problemen met die lange aanloop naar de wedstrijden. "De trainingsfaciliteiten zijn goed en we hebben hier de ruimte om alles te kunnen doen. Straks kunnen we rustig trainen, een wedstrijdje kijken en dan nog een fietstraining afwerken. Dan is zo'n lange periode in het dorp goed te doen."

Bubbel

Anema en zijn schaatsers blijven tijdens 'Sotsji' de gehele periode binnen de olympische bubbel. "We moeten hier echt de hele periode zijn. Daarom is het zo fijn dat het hier qua comfort gewoon op orde is. Als je rust wil, kan je je hier gemakkelijk terugtrekken. En als je juist even wat mensen om je heen wilt, dan kan dat ook."

De coach is ervan overtuigd dat zijn schaatsers op de vijf en de tien kilometer goed voor de dag zullen gaan komen.

"We hebben er alles aan gedaan, zijn op de goede plekken geweest, hebben de juiste kampen gedaan. De lijven zijn goed en de jongens zijn toppers. Die weten precies wat ze moeten doen om straks in de absolute topvorm op het ijs te staan."

Lees ook: Bob de Jong wil niet meer over vlag praten

Bekijk het programma van de Winterspelen

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.