Shorttrackbondscoach Jeroen Otter is met medaillekandidaten naar Sotsji afgereisd, maar hij heeft een groter doel voor ogen dan olympisch succes.

Otter hoopt met zijn equipe op de Winterspelen vooral de Nederlandse jeugd te inspireren om ook aan shorttrack te gaan doen, zodat Nederland op de lange termijn een bredere top heeft in deze sport.

"Ik zou heel graag twintig jongens en twintig meiden willen hebben van wereldniveau, waar ik er nu bij beide vijf heb. De langebaan heeft dat wel, wij nog niet'', zegt Otter in een interview met NUsport.

''Maar ik denk dat als wij onze programma's die we nu draaien door blijven zetten, we die kant op kunnen gaan. En natuurlijk helpen de Spelen daar ook bij. Dit biedt een enorm platform. Een toneel waarop wij aan de jeugd kunnen laten zien hoe mooi deze sport is. En wie weet kunnen we ze inspireren. Dat iemand over acht jaar zegt: in 2014 zag ik Sjinkie Knegt winnen en toen wist ik: ik word shorttracker."

"Ik wil het shorttrack op het netvlies van elke Nederlander branden op een manier waarbij men het een sport vindt die het echt waard is om te volgen."

Moeilijk voorspellen

Over de medaillekansen van zijn schaatsers wil Otter zich niet al te stellig uitspreken. "Ik hoor veel mensen over medaillekansen praten en ik snap waar dat vandaan komt. NOC*NSF heeft immers een filosofie (gericht op de top acht, red.) die inhoudt dat als je aan hun kwalificatie-eisen voldoet, je ook meteen medaillekansen hebt."

"Als de statistieken dat zo uitwijzen, prima, maar men moet niet vergeten dat wij bij het shorttracken, meer dan in het langebaanschaatsen, te maken hebben met tegenstanders. Wij hebben meer ingrediënten nodig om tot succes te komen dan veel andere Nederlandse atleten op de Spelen."

"In het shorttrack zijn medailles nu eenmaal een stuk moeilijker te voorspellen. Bij de langebaan is het simpel. Daar schaatst iedereen tegen dezelfde klok, kan je de tijden met elkaar vergelijken en krijg je dus een aardig beeld van wie wat kan en is een voorspelling zo te maken. Bij ons is dat anders. De variabelen zijn oneindig."

Lees hier het volledige interview met Otter

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de filter 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.