Edwin van Calker denkt dat hij op de Olympische Spelen van Sotsji hoge ogen kan gooien. De baan lijkt volgens de Nederlandse bobsleeër in niets op die van vier jaar geleden in Vancouver, waar hij niet naar beneden durfde met de viermansbob. 

Voor een herhaling van vier jaar geleden hoeft niemand bang te zijn, stelt Van Calker.

"De baan in Sotsji is minder technisch. De banen in Noord-Amerika en Canada zijn erg technisch met veel bochten. In Europa kun je meer snelheid maken. De Russen hebben in Sotsji een geweldig bouwwerk neergezet."

De prestaties van Van Calker vielen dit seizoen flink tegen, maar lijkt nu wel in vorm te zijn. Op het EK in Königssee werd Van Calker vijfde met de viermansbob, en tijdens de tweede run zetten Van Calker en zijn mannen zelfs de snelste tijd neer.

"We hebben in Königssee mooie dingen laten zien. Die bobbaan ligt mij gewoon", zegt de 34-jarige piloot. "Dit geeft mij een erg goed gevoel, na de dip die wij hebben gehad aan het begin van dit jaar. De stijgende lijn hebben we te pakken. Dit was een mooie afsluiting van het wereldbekerseizoen."

Genieten

Vooruitblikkend op Sotsji ziet Van Calker kansen voor zichzelf. "De baan lijkt een beetje op die van La Plagne. In het verleden hebben wij daar goed gepresteerd. Het materiaal is op deze banen erg belangrijk. Ons materiaal loopt goed, dus we gaan met vertrouwen naar Sotsji toe. Er kunnen daar mooie dingen gebeuren."

Aan een voorspelling wil Van Calker zich niet wagen. Goede runs sleeën, daar gaat het de bobsleepiloot om. "We moeten gewoon hard starten, het verstand op nul zetten en genieten. Dan zien we wel waar het eindigt."

De bobsleeërs komen pas laat in actie. Op 17 februari worden de eerste medailles verdeeld bij de tweemansbob mannen. Van Calker en zijn team (remmers Bror van der Zijde, Sybren Jansma, Arno Klaassen en Yannick Greiner) komen dan ook pas op 10 februari aan in Sotsji.

"De wedstrijd voor de viermansbob is pas in het laatste weekend, en ook de tweemansbob komt pas laat aan bod. Het heeft geen zin om dan al begin februari te gaan. We kunnen in Europa beter trainen."