Jan Blokhuijsen stond op basis van de uitslag op het olympisch kwalificatietoernooi reserve op de 1500 meter. De schaatser van Team Corendon heeft echter besloten af te zien van die mogelijke startplek.

''Ik heb ervoor gekozen om tussendoor terug te gaan naar Nederland", legde Blokhuijsen maandag tijdens de eerste training in de Adler Arena uit.

Blokhuijsen heeft zich individueel gekwalificeerd voor de 5000 meter, die op de eerste competitiedag van de Spelen op het programma staat, en neemt deel aan de ploegenachtervolging, die pas in het laatste weekeinde wordt afgewerkt.

"Ik ga in die tussentijd liever trainen in Heerenveen en kom daarna terug. De achtervolging is voor mij namelijk erg belangrijk en daar wil ik scherp aan de start staan. Dan kan ik me in Nederland goed voorbereiden en ook nog even mijn gedachten verzetten."

Blokhuijsen vertrekt daarom op 9 februari uit het olympisch dorp en keert terug op 17 februari, een dag voor de tien kilometer. Hij staat namelijk ook reserve op de langste afstand. Die plek houdt hij wel.

Op de 1500 meter zullen Koen Verweij, Stefan Groothuis, Mark Tuitert en Sven Kramer namens Nederland in actie komen.

Lees ook: Kramer: 'Russen zullen geen snel ijs willen'

Lees ook: Groothuis: 'Grote kans dat ik alleen tevreden ben met goud'