Op de dag dat de olympische schaatsers voor het eerst de baan in de Adler Arena in Sotsji betreden, halen de commerciële merkenteams hard uit naar schaatsbond KNSB.

De directie van de KNSB bestaat uit directeur sport Arie Koops en algemeen directeur Paul Sanders.

Uit een verklaring die maandag openbaar wordt gemaakt, maar zondagavond al naar de bond is gestuurd, blijkt duidelijk dat de VPS boos is over het feit dat er voor volgend jaar nog geen collectieve samenwerkingsovereenkomst (CSO) is getekend.

Net zoals afgelopen zomer zijn de merkenteams bang veel kosten kwijt te zijn aan hun licentie voor komend jaar terwijl ze zich steeds vaker hardop afvragen wat ze daar precies voor terugkrijgen.

Daarnaast is het de commerciële ploegen een doorn in het oog dat zij voor een groot deel van de kosten van het Nederlandse schaatsen opdraaien terwijl de zichtbaarheid van de sponsoren beperkt is, voornamelijk bij internationale wedstrijden, waar KNSB-hoofdsponsor KPN op de pakken staat.

"We krijgen niet het gevoel dat het nog goed komt, daarom zeggen we nu het vertrouwen op", laat de teammanager van BrandLoyalty/Activia, Tim Senden, maandag weten aan het AD. "De timing is niet ideaal, maar we kunnen niet langer wachten. Op 1 april lopen de meeste contracten af."

TVM

Voor komend seizoen zijn alleen de mannelijke schaatsers van coach Jac Orie, met BrandLoyalty, verzekerd van een hoofdsponsor. Alle andere contracten lopen af. Vooral met TVM, dat veertien jaar lang de ploeg van Sven Kramer en Ireen Wüst ondersteunde maar stopt na Sotsji, valt er een grote schaatssponsor weg.

Oud-schaatser Yuri Solinger, lid van de VPS, stelt in De Telegraaf: "Het is verdomd lastig om met sponsors of andere geïnteresseerden te praten als je niet weet wat je te bieden hebt. Ik mis (vanuit de bond, red.) de intentie om eruit te komen. De KNSB wil op dezelfde voet verder. Voor de teams is dat onbespreekbaar."

Na dit seizoen zou het systeem van verschillende licenties (A, B, C) vervangen moeten worden door een systeem met één licentie. Dat komt mede omdat dit seizoen geen enkel team zich genoodzaakt voelde te betalen voor de duurste A-licentie.

Hoe die licentie eruit komt te zien is echter, twee maanden voor het einde van het seizoen, nog altijd niet duidelijk. Vooral over de kosten en rechten van zo'n licentie bestaan veel twijfel. Volgens de VPS verlopen de onderhandelingen met de KNSB ook te stroef.

Sanders

Paul Sanders reageert namens de schaatsbond verrast op de mededeling van de VPS.

"Ik vind het spijtig. Ook het feit dat dit statement zo vlak voor de Spelen naar buiten wordt gebracht is erg onprofessioneel", zegt de algemeen directeur.

"We zijn namelijk nog volop met elkaar in gesprek. We hebben dinsdag met elkaar de contouren van een nieuw CSO geschetst. Dat was geen makkelijk gesprek, maar dat hoeft ook niet. Wij gaan gewoon door met het vervolmaken van het voorstel naar de merken toe."