De Nederlandse tennissers zijn er niet in geslaagd om voor een stunt te zorgen in de Davis Cup. Tsjechië besliste de ontmoeting zondag door de winst van Tomas Berdych op Thiemo de Bakker: 3-1.

De nummer zeven van de wereld was in Ostrava veel te sterk voor de mondiale nummer 139, die op het laatste moment de vermoeide Robin Haase verving: 6-1, 6-4 en 6-3.

Door het verlies is Nederland veroordeeld tot de play-offs om in de wereldgroep te blijven. Die strijd met een land uit groep 1 van de Europees/Afrikaanse zone zal in september plaatsvinden.

Het was de eerste keer sinds 2009 dat Nederland in de wereldgroep actief was. Een zege had een evenaring van het record van drie overwinningen op rij betekend in de Davis Cup.

Kansloos

Al snel was duidelijk dat De Bakker, die zijn laatste partij tegen Berdych nog won, kansloos was tegen de kopman van het thuisland. Binnen twintig minuten leverde hij de eerste set in. Slechts twee punten maakte De Bakker in de eerste vijf games.

In de tweede set speelde de voormalig nummer veertig van de ATP-ranking een stuk beter. De Bakker kon even mee met het tempo van Berdych, maar de halve finalist op de Australian Open sloeg op de belangrijke momenten toe.

Het verlies van die set kwam de inwoner van Haarlem duidelijk niet meer te boven. Berdych brak hem meteen in de openingsgame van de derde set en haalde na een uur en ruim drie kwartier de overwinning binnen ondanks dat De Bakker in de eindfase op zijn eerste breakpoint  van de wedstrijd toesloeg.

Dubbelspel

Nederland was de landenwedstrijd op hardcourt vrijdag nog goed begonnen met de overwinning van Haase op Radek Stepanek in vijf sets. Berdych won meteen daarna echter zeer overtuigend van Igor Sijsling en trok de stand gelijk.

Doorslaggevend was het dubbelspel van zaterdag waarin Jean-Julien Rojer en Haase veel kansen kregen tegen Berdych en Stepanek, maar toch in vier sets onderuit gingen.

Sijsling verzachtte het leed van Nederland door de vijfde partij, een zogeheten 'dead rubber', te winnen. De Amsterdammer was in twee sets te sterk voor Lukas Rosol: 6-3 6-3. Sijsling bracht de eindstand in de ontmoeting in de eerste ronde van het landentoernooi daarmee op 3-2.

Lees ook: Siemerink: 'We horen wel thuis in wereldgroep'

Lees ook: Kwartfinale Davis Cup primeur voor Japan