Michel Mulder kan komende week in Sotsji geschiedenis schrijven als eerste Nederlander met olympisch goud op de 500 meter.

De 27-jarige schaatser van Beslist.nl beseft dat ons land met Jan Smeekens en zijn broer Ronald Mulder nog twee andere troeven heeft op de kortste schaatsafstand.

"Ik denk dat als je acht kanshebbers opnoemt wij als Nederland er drie bij hebben en dat het tegenvallend is als er dan geen van ons op het podium komt", vertelt Mulder.

"We hebben kans met zijn drieën, we doen niet voor elkaar onder. Voor Nederland is dat wel een luxe dat ze drie zulke rijders hebben, die alle drie kunnen winnen."

Ultieme race

Mulder, die afgelopen maand voor de tweede keer in successie het WK sprint op zijn naam schreef, realiseert zich dat hij tot de medaillekandidaten behoort op de 500 meter.

"Ik snap dat ik één van de favorieten ben en ik hoop dat ik net zo'n goede race kan rijden als ik op het OKT deed, de tweede. Dat was volgens mij tegen de ultieme race aan. Als ik dat op dat moment ook zou kunnen doen, dan denk ik dat ik heel hoog kan eindigen", aldus Mulder.

"Ik vind het moeilijk om te zeggen op wat voor plek, maar het is wel mijn doel om weer zo'n race neer te leggen. Ik durf het eigenlijk niet te zeggen. Ik denk dat ik kan winnen, maar dat ik ook, achtste, negende of tiende kan worden."

Bewijs

Volgens Mulder heeft Nederland de laatste jaren al bewezen mee te tellen op de sprint, hoewel een olympische gouden medaille nog ontbreekt.

"Het zou wel heel mooi zijn als het een Nederlander nu zou lukken, maar ik denk dat we het bewijs al wel geleverd hebben een sprintland te zijn. We hebben drie wereldtitels sprint achter elkaar gehaald. Stefan Groothuis één keer en ik twee keer, dat zegt wel voldoende."

Lees het volledige interview met Michel Mulder op NUsport

Lees ook: Groothuis: 'Grote kans dat ik alleen tevreden ben met goud'

Lees ook: Bobsleesters werken met een lach naar ultieme piek

Lees ook: Olympiërs proberen zich niet druk te maken om veiligheid

Wilt u een pushbericht ontvangen als een Nederlander een medaille wint in Sotsji? Klik dan hieronder (in de NU.nl-app) op de tag 'NUmedaille' en kies filter + notificatie.