Ajax is er zondagmiddag niet in geslaagd te winnen bij FC Utrecht. Door doelpunten van Daley Blind en Steve De Ridder werd het 1-1.

De Amsterdammers profiteerden daarmee niet van het gelijkspel van Vitesse vrijdag bij Feyenoord (1-1). Het gat op de ranglijst met de nummer twee uit Arnhem blijft twee punten.

Later op zondag speelt de nummer drie FC Twente nog thuis tegen Cambuur. Bij winst verkleinen de Tukkers het gat met koploper Ajax tot vier punten.

Het is het vierde seizoen op rij dat Ajax niet weet te winnen in de Galgenwaard.

Blind

Ajax had het in de beginfase lastig in de Domstad. Gesteund door het fanatieke thuispubliek ging FC Utrecht meteen op zoek naar de openingstreffer. Dat resulteerde in een schietkans voor Mark van der Maarel. De verdediger schoot over en na een kleine tien minuten gleed Jens Toornstra de bal voorlangs.

Het lukte Ajax echter al snel om beter onder de druk van de thuisploeg uit te voetballen. De eerste grote kans van de wedstrijd was dan ook voor de Amsterdammers. Doelman Robbin Ruiter redde stijlvol op een kopbal van Niklas Moisander na een indraaiende vrije trap. 

Halverwege de eerste helft was het wel raak. Een afgeslagen voorzet van Lasse Schöne kwam voor de voeten van Daley Blind. De linkspoot haalde van ongeveer 25 meter uit en klopte Ruiter met een laag schot: 1-0.

Het antwoord van Utrecht liet echter niet lang op zich wachten. Een lange bal van Ruiter kwam via het hoofd van Toornstra bij Steve de Ridder terecht. De Belg klopte Joël Veltman, die dacht aan een overtreding van de Belg, waarna De Ridder doelman Jasper Cillessen omspeelde en de bal in het lege doel schoof: 1-1.

De gelijkmaker zorgde voor een opleving van FC Utrecht, maar in de laatste fase ontbrak nu wel de scherpte bij de thuisploeg. Ajax kreeg daardoor weer grip op de wedstrijd, zonder voor rust nog grote kansen af te dwingen.

Volley

Ook in de tweede helft was het de ploeg van trainer Jan Wouters die meteen op zoek ging naar een treffer. En opnieuw zorgde De Ridder  voor gevaar. Zijn snoeiharde volley spatte uiteen op de lat.

Met Christian Poulsen als nieuwe man op het middenveld kreeg Ajax echter al snel het middenveld weer aardig in handen. De Deen was in de ploeg gekomen voor zijn landgenoot Nicolai Boilesen die geblesseerd naar de kant ging. Blind schoof daardoor terug naar de linksbackpositie.

Een andere Deen, Viktor Fischer, kreeg twaalf minuten na rust een enorme kans om Ajax weer op voorsprong te zetten. Na een één-twee met Thulani Serero schoof hij de bal oog in oog met Ruiter net naast. 

De ploeg van Frank de Boer bleef combinerend naar een opening in de Utrechtse defensie zoeken. Dat resulteerde in kansjes voor Fischer en invaller Siem de Jong, die na bijna drie maanden blessureleed zijn rentree maakte. Aan de andere kant bleef Utrecht loeren op een uitbraak bij balverlies van Ajax. 

Een kwartier voor tijd was het opnieuw een Deen die dichtbij de 2-1 voor Ajax was. Ditmaal was het Schöne die zijn inzet via de binnenkant van de paal terug het veld in zag komen. In de slotfase deed FC Utrecht gesteund door het thuispubliek nog een poging om tot winst te komen met een slotoffensief. Maar de gewenste treffer bleef uit, waardoor het 1-1 bleef.

Lees ook: Veltman: 'Dom verdedigd van me'

Lees ook: De Jong denkt tegen FC Groningen te kunnen starten

 • Einde wedstrijd
 • 75' Fernando Quesada
  Vervangt: Steve de Ridder
 • 64' Siem de Jong
  Vervangt: Bojan
 • 58' Aleksandr Bjelica
  Vervangt: Matthieu Delpierre
 • 49' Christian Poulsen
  Vervangt: Nicolai Boilesen
 • Begin tweede helft
 • 1-1
  33' Steve de Ridder
  Assist: Juan Agudelo
 • 0-1
  25' Daley Blind
 • Aftrap